Teodosije naslednik Artemija

Izvor: B92, 18.Nov.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teodosije naslednik Artemija

Beograd -- Episkop lipljanski Teodosije izabran je za novog vladiku Eparhije raško prizrenske, odlučeno je na Saboru SPC.

Budući da je Sabor u toku, ovo je bilo prvo obraćanje javnosti, tako da novinari nisu još imali prilike da saznaju šta će biti sa penzionisanim vladikom Artemijem, koji je pretio osnivanjem nove crkve.

Interesantno je da je Artemija na čelu eparhije raško prozrenske zamenio upravo episkop koga je on smenio.

Pre 2 godine, vladika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Artemije je smenio tadašnjeg episkopa Lipljanskog Teodosija, zbog, kako se tada navodilo, nediscipline.

Episkopi Artemije i Teodosije su bili u sukobu oko obnove srpskih manastira i crkava i saradnje SPC sa međunarodnom administracijom na Kosovu.

Inače, Vladika Teodosije je, nakon diplomiranja na Teološkom fakultetu u Beogradu, postao iskušenik u manastiru Crna Reka kod Novog Pazara, pod rukovodstvom tadašnjeg igumana Artemija.

U tom manastiru je zamonašen i dobio je monaško ime Teodosije.

Ispred zgrade Patrijaršije okupilo se 40-ak njegovih pristalica, a policija je privela raščinjenog monaha Antonija Davidovića. Ostale pristalice episkopa Artemija najavile su da će svakog dana tokom trajanja Sabora organizovati okupljanje ispred Patrijaršije.

Zvona Saborne crkve označila su početak Sabora SPC. Vladike su se okupile kako bi razmotrile dva aktuelna pitanja – podelu eparhija na manje celine i slučaj Vladike Artemija.

Očekuje se da će Sabor trajati do subote, a nezvanično saznajemo da će "slučaj Artemije” biti na dnevnom redu narednih dana, a sam Artemije će biti pozvan na zasedanje

Iako je najavljen njegov dolazak, vladika Artemnije nije se pojavio u zgradi Patrijarršije. Međutim njegove pristalice jesu. Oni su pokušali da se okupe na ispred zgrade, ali ih je policija pomerila u Ulicu kralja Petra, tik do sporednog ulaza u Sabornu crkvu.

Policija je skup zabranila, a monah Antonije iz manastira Crna Reka, koji je nezvanični lider Artemijevih pristalica, uhapšen je čim je stigao do Saborne crkve.

Davidović je pušten na slobodu pošto mu je dežurni sudija za prekršaje izrekao novčanu kaznu od 10.000 dinara zbog kršenja zabrane okupljanja.

Davidovićev advokat Dragoslav Ljubičanović rekao je da će se žaliti na izrečenu kaznu i da će uložiti ustavnu žalbu zbog kršenja ljudskih prava, prava na okupljanje, izražavanje mišljenja i verskih prava.

Pristalice Vladike Artemija nisu želele da govore za medije, ali je jedan od njih objasnio da su se okupili kako bi sačuvali jedinstvo crkve i da su suprotne izjave – medijske spekulacije.

Sabor SPC svečano je počeo rano ujutro, liturgijom u manastiru u Rakovici koju je služio patrijarh Irinej.

Nakon liturgije, održan je pomen pokojnom patrijarhu Pavlu, koga vernici i dalje vide kao jednu od centralnih figura SPC.

Pomen je služio mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije Radović. U obraćanju vernicima, on je ukazao na značaj pokojnog patrijarha za vernike i crkvu, ali i društvo u celini, nazivajući ga dokazom postojanja Boga.

Vernici sa kojima smo razgovarali u manastiru u Rakovici kažu da im poslednja dešavanja u crkvi i raskol kojim preti penzionisani vladika Artemije, nisu poljuljali veru.

"Mislim da je Irinej presekao i da mu je dao do znanja šta treba da uradi i da se povuče, da Crkva može normalno da radi dalje sa svojima” - ocenjuje jedan od prisutnih vernika koji smatra da je patrijarh pravilno postupio - "Jeste. I sigurno bi i pokojni Pavle to isto uradio”.

"Ja držim do toga da u crkvi će ipak sve biti u redu. Bilo je i ranije lomova, bilo je uvek, ako pogeldamo u nazad, ali sve će to doći na svoje mesto, ja se nadam", kaže jedan od vernika sa kojim je ekipa B92 razgovarala u Rakovici.

Tomanić: Teško predvideti rešenje spora

Penzionisani vladika Artemije (FoNet)

Početkom maja Artemije je penzionisan, jer su utvrđene finansijske malverzacije njegovih najbližih saradnika, ali je on te optužbe odbacio, a odluku o penzionisanju odbio da prihvati.

Potom je Sinod Artemiju privremeno zabranio da obavlja svešteničku dužnost, što on takođe odbija da prihvati.

Milorad Tomanić, istoričar i poznavalac prilika u SPC kaže za B92 da je teško predvideti kako će se ovaj spor rešiti, ali ipak očekuje dogovor.

"Prisetimo se 2008. godine i onog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora kada je odlučivano da li će birati novog patrijarha i pored toga što je patrijarh Pavle još uvek bio živ. I mitropolit Amfilohije je ujutro istog dana rekao da će birati novog patrijarha, a onda uveče istog tog dana rekao da neće birati novog patrijarha", rekao je on.

"I kod SPC, kao i kod srpske države i svega ostalog kod nas Srba, teško je biti siguran i predviđati, ali mislim da, ako želi nešto da učini, vladika Artemije je taj koji bi trebalo da popušta", objašnjava on.

Sudeći, prema poslednjem pismu vladike Artemija upućenom Sinodu, u kom on i njegovi sledbenici prete osnivanjem nove Svetosavske crkve ukoliko vladici ne bude vraćeno upravljanje Raško-prizrenskom eparhijom, ne deluje da je on spreman na kompromis.

Kompromis se ne nazire ni u odgovoru Patrijarha Irineja u kom se navodi da ne postoji nijedan razlog za reviziju odluke Sabora kojom je Artemije razrešen dužnosti episkopa raško-prizrenskog.

Ipak, Milorad Tomanić ne veruje da sada može doći do raskola unutar SPC.

"Na koga vladika Artemije može da računa, na strani onoga kojima se protivi su svi - i Amerika i Evropa i Vatikan i većina episkopa SPC, a na njegovoj strani, pa evo i sam patrijarh Irinej kaže da je uspeo za sobom da povuče samo izvestan manji broj monaha i neobaveštenih vernika", navodi Tomanić.

"Ali, moram da napravim jednu ogradu - treba znati da ispod te površine postoji nešto što blago ključa i može se jednoga dana, ne znamo kog, desiti ono što se desilo Tomi Nikoliću i SNS-u na godišnjici, kada su novi proevropski političari doživeli da onako iz duša i srca onih prisutnih izbije Vojislav Šešelj", kaže Tomanić.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.