Tajne i lepota Manasije

Izvor: BKTV News, 24.Jun.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajne i lepota Manasije

Restauracija Manasije, intenzivirana pre sedam godina, otkriva svu lepotu i tajne jednog od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture čiji živopis, iako teško oštećen, spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.
Obnova srednjovekovnog manastira Manasija kod Despotovca, započeta pre dvadesetak godina, biće završena za pet godina. Očekuje se da će tada, kada bude obeležavala šest vekova postojanja, Manasija zasijati u punomsjaju - kao u vreme kada ju je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << podigao despot Stefan Lazarević.
Arheolozi su proteklih godina otkrili i jednu od najvećih tajni ovog manastira. Zvanično je potvrđeno i DNK analizom da je u njegovoj unutrašnjosti pronađena grobnica velikog despota.

Nova istraživanja otkrila su ovih dana i peć, furunu, staru punih šeststo godina, urušenu sredinom petnaestog veka, kada su Turci zauzeli tvrđavu.
Velika pećnica i prostorija veličine 3,5 sa 7,5 metara, jedinstvena je u našoj manastirskoj arhitekturi.
'Pre nego što su zauzeli tvrđavu, Turci su zapalili manastir, a zatim su njihovi majstori debelim slojem peska prekrili ruševine', objašnjava rukovodilac istraživačkog projekta Marin Brmbolić.
'Bili smo uporni, istraživali smo i otkrili tu dobro skrivanu tajnu. Sada sledi konzervacija', kaže Brmbolić.
Dosta posla stručnjake očekuje i oko obnove manastirske trpezarije. I njen krov je zapaljen i urušen posle najezde Turaka sredinom petnaestog veka. Manasija je pustošena i rušena 1439, 1456, 1476. i kasnije 1734. godine.
Arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Dragoljub Todorović smatra da je jedini način da se Manasija zaštiti od propadanja da joj se vrati stari izgled.
'Mislim da ćemo uspeti u tome. Radi se o najvećoj trpezariji u našoj manastirskoj arhitekturi, a njen prostor kasnije može biti višenamenski. Mislim da će pružiti pravo zadovoljstvo kao galerija ili koncertna dvorana', kaže Todorović.

U opštini se nadaju da će restauracija manastira upotpuniti turističku ponudu cele Resave.
'Naša Manasija je biser srpske kulture, istorije i arhitekture', kaže potpredsednik opštine Despotovac Ljubiša Dobrosavljević.
'Mislim da će je za jubilej 2018. godine pod svoje okrilje prihvatiti Unesko i da će turistima i ubuduće pružati izuzetno zadovoljstvo', ističe Dobrosavljević.
U obnovu Manasije do sada je utrošeno više od 110 miliona dinara. Do kompletnog završetka biće potrebno još toliko, možda i više, ali svi su ubeđeni da će Manasija, najznačajnija građevina Moravske škole, u punoj lepoti zasijati, kako je i predviđeno, 2018. godine.
Izvor/foto: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.