Tačka na istragu Euleksa o ubistvu dece u Goraždevcu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 26.Dec.2010, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačka na istragu Euleksa o ubistvu dece u Goraždevcu

BEOGRAD - Policija Euleksa obustavila je istragu o terorističkom napadu u kojem je pre više od sedam godina u Goraždevcu kod Peći, na Kosovu i Metohiji, ubijeno dvoje srpske dece, a još četvoro mladih teško ranjeno, izjavio je Bogdan Bukumirić koji je tada zadobio sedam prostrelnih rana i jedva preživeo.

Bukumirić je za "zatvaranje" ove istrage upravo saznao iz odgovora na pismo koje je 3. novembra ove godine uputio šefu Euleksa Gzavijeu de Marnaku tražeći da ga obavesti da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << li je bilo nove istrage o zločinu u Goraždevcu i kakvi su rezultati.

U pisanom odgovoru, koji je Tanjugu predočio Bukumirić, a koji je potpisao šef osoblja Euleksa Tomas Mulman, kaže se da je "Euleks policija sprovela ponovnu istragu slučaja".

"Do sada nijedna osumnjičena osoba nije identifikovana. Međutim, ukoliko se pojave dodatne relevantne informacije, istraga će biti ponovo otvorena", piše u odgovoru.

Mulman pri tom obaveštava Bukumirića da, "kao integralni deo mehanizma misije Euleks na Kosovu" deluje Odbor za razmatranje ljudskih prava i da, "kao nezavisno telo", ima mandat da razmotri pritužbe bilo koje osobe koja tvrdi da je bila žrtva kršenja ljudskih prava od strane misije Euleksa za vreme sprovođenja njenog izvršnog mandata.

Međutim, žrtvi se odmah skreće pažnja da mora imati u vidu da "Odbor nije pravosudno, niti disciplinsko telo i da nema ovlašćenja da dodeljuje novčanu nadoknadu".

Na obali reke Bistrice kod Goraždevca 13. avgusta 2003. godine albanski seperatisti pucali su iz šiblja, s leđa na decu i mlade koji su pekli kukuruz provodeći letnji raspust na kupanju.

Tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a ranjeni su Dragana Srbljak (13), Marko Bogićević (12) Đorđe Ugrenović (20) i Đorđe Bukumirić, koji je tada imao 15 godina.

Bukumirić se od 2007. u više navrata obraćao šefovima Unmika sa zahtevom da ga obaveste o rezultatima istrage.

"Najpre sam dobio odgovor da je formiran novi tim za istragu i da se radi na otkrivanju dodatnih svedoka. I sve je ostalo na tome, a pre godinu dana iz Unmika me nisu ni udostojili odgovora", ispričao je on i dodao je zato ponovo pisao šefu Euleksa de Marnaku.

On je istakao da je ogorčen zbog toga što mu oni koji bi trebalo da brinu o vladavini prava na KiM, posle sedam godina, praktično poručuju da ne očekuje da će počinioci zločina biti privedeni pravdi.

Istakavši da se u ovom slučaju "ne radi o kršenju ljudskih prava, već o teškom krivičnom delu zločina", Bukumirić je izrazio uverenje da je "bilo dovoljno relevantnih tragova, pogotovo odmah posle napada, koji su mogli dovesti do ubica i njihovih nalogodavaca i rasvetliti pozadinu ovog terorističkog akta."

"To nije učinjeno zato što je, kao i obično kada treba rasvetliti zločine nad Srbima, politika umešala prste kako se ne bi otkrilo da iza ovog gnusnog zločina nad nevinom decom stoje albanski teroristi, što ne ide u prilog nezavisnosti Kosova i Metohije", smatra Bukumirić.

"Krivo mi je što naši državni organi nisu ništa učinili, niti pokazali dovoljno brige za žrtve i njihove porodice", kazao je on i najavio da će nakon svega od nadležnog tužilaštva Srbije zatražiti da izvrši uvid u spise slučaja Goraždevac da "konačno vidimo kako je vođena istraga i zašto je slučaj zatvoren bez ikakvih rezultata".
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Doček srpske nove godine

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.