Svetska banka: Sporiji rast u zemljama Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2011, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka: Sporiji rast u zemljama Zapadnog Balkana

BRISEL -

Privrede zemalja Zapadnog Balkana sledeće godine čekaju nove teškoće zbog dužničke krize u evrozoni, kaže se u izveštaju Svetske banke koji je danas predstavljen u Briselu.

"Teško je biti optimista u svetlu ekonomskih pokazatelja", rekao je Ronald Hud, vodeći ekonomista Svetske banke, predstavljajući izveštaj koji se odnosi na pet zemalja u regionu - Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju. U istraživanju je obrađeno i Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Metohija.

Sve privrede u regionu su ranjive zbog strukturalnih problema, kaže se u izveštaju, a kao glavne slabosti navode se veliki unutrašnji i spoljni dugovi, obimno učešće banaka iz Grčke i Italije u bankarskom sektoru (gotovo 50 odsto) i očekivano smanjenje stranih investicija.

Srbija, po tom izveštaju, spada u red srednje ugroženih zemalja.

Kombinovani privredni rast će do kraja ove godine sa očekivanih 2,5 pasti na svega 2,1 odsto, navodi se u izveštaju.

"Zanimljivo je da doznake iz inostranstva, koje u nekim zemljama idu i do 15 odsto bruto društvenog proizvoda, gotovo uopšte ne fluktuiraju i ostaju stabilne", rekao je Hud, ali je naveo da su svi ostali izvori prihoda problematični.

On je kao pozitivnu činjenicu istakao da, za razliku od nekih članica EU, ni u jednoj državi iz regiona nije došlo do juriša na banke.

Uprkos tome što je glavni generator očekivanog opadanja privrednog rasta u regionu, u izveštaju se kaže da su dublje integracije sa EU jedino dugoročno rešenje.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetska banka: Sporiji rast u zemljama Zapadnog Balkana

Izvor: Blic, 17.Nov.2011

Privrede zemalja Zapadnog Balkana sledeće godine čekaju nove teškoće zbog dužničke krize u evrozoni, kaže se u izveštaju Svetske banke koji je danas predstavljen u Briselu...''Teško je biti optimista u svetlu ekonomskih pokazatelja'', rekao je Ronald Hud, vodeći ekonomista Svetske banke, predstavljajući...

Nastavak na Blic...

SB: U regionu najbolje u Crnoj Gori

Izvor: B92, 18.Nov.2011, 05:50

Brisel -- Svetska banka je ocenila da će privrede svih šest država Zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, nastaviti da slabe i u 2012. godini...Banka navodi da je to pre svega posledica evropske dužničke krize...Stručnjak Svetske banke za region Zapadnog Balkana Ron Hud naglašava da je ulazak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.