Sve manje đaka u odeljenjima na rusinskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2014, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje đaka u odeljenjima na rusinskom

 Odeljenje na rusinskom jeziku Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Đurđevu u novoj školskoj godini od septembra ostaće bez đaka prvaka, zbog sve manjeg broja zainteresovanih za nastavu na jeziku te nacionalne zajednice.

Kako je za agenciju Beta rekla direktorka te škole Marija Trtić, za nastavu na rusinskom se prijavilo svega četvoro đaka, nakon čega je odustalo dvoje, što je malo da bi se formirao prvi razred.

"Svake godine smo pisali zahtev Pokrajinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sekretarijatu za obrazovanje da bi nam odobrili formiranje grupe i sa manje od 15 dece, koliko je potrebno za jedan razred na jeziku nacionalne manjine. Ove godine imamo premali broj, a pitanje je kako će biti sledeće", kazala je ona.

Kako je objasnila, sve manje roditelja se odlučuje da decu upišu u rusinsko odeljnje, a kao glavni razlog za to navode da su ta odeljenja mala i da se "deca u srednjoj školi nakon takvog načina rada neće snaći".

Predsednica odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta Rusina Melanija Rimar kazala je da je taj savet pokrenuo niz mera da bi se stanje popravilo, jer Đurđevo nije jedino mesto u Vojvodini koje se suočava sa tim trendom.

"U prošloj školskoj godini izdvojeno je više od milion dinara za učeničke stipendije, a đaci koji su krenuli u prvi razred u Đurđevu i Kucuri dobijali su po 3.000 dinara mesečno kao stimulaciju što su upisali školu na maternjem jeziku", kazala je Rimar.

Kako je dodala, Savet je situaciju pokušao da reši i kroz kupovinu udžbenika za osnovce i decu u predškolskim ustanovama, a za to je izdvojeno oko 70.000 dinara.

"Da li će deca pohađati nastavu na rusinskom jeziku, na kraju se svodi na roditelje koji ih upisuju", kazala je Rimarova.

U prvi razred na rusinskom jeziku u Kucuri je za novu školsku godinu upisano svega devet učenika, a u Ruskom Krsturu je taj broj dostigao 20.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.