Sud rehabilitovao streljanog zbog ubistva Milana Blagojevića

Izvor: Politika, 05.Apr.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud rehabilitovao streljanog zbog ubistva Milana Blagojevića

Stanisavu Manojloviću, osuđenom 1945. godine da je ubio partizanskog komandanta, presuda pisana dve godine posle streljanja

Užice – O ubistvu ratnog partizanskog komandanta Milana Blagojevića, po zvaničnim podacima ubijenog od četničke ruke oktobra 1941. godine u Požegi, pravosudni organi sada ispisuju nove stranice. Ovih dana je Viši sud u Užicu doneo rešenje o rehabilitaciji pripadnika četničkog pokreta Stanisava Manojlovića (1900–1945) iz Bakionice kod Požege, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osuđenog i streljanog januara 1945. godine upravo za ubistvo Milana Blagojevića.

Užički sud je utvrdio da nije bilo pouzdanih dokaza na osnovu kojih je Manojlović pred tadašnjim Vojnim sudom, u vreme dok je rat još trajao, oglašen krivim za to delo i osuđen na smrt, te da mu je tada uskraćeno pravo na odbranu i žalbu. „Proizilazi da je Stanisav osuđen iz političkih i ideoloških razloga. Tada nije pravilno utvrđeno da je izvršio krivično delo za koje je bio optužen jer postupak vođen protiv njega nije u skladu sa važećim propisima i normama pravne države“, navedeno je u sudskom rešenju o rehabilitaciji.

Za predratnog komunistu i španskog borca Milana Blagojevića, čuvenog komandanta Prvog šumadijskog partizanskog odreda, na Vikipediji piše da je bio jedan od najaktivnijih organizatora ustanka 1941. godine, pod čijom komandom su tokom tri meseca borbi partizani razbili okupatorsko-kvislinšku vlast u Šumadiji. „Noću između 28. i 29. oktobra 1941 (u vreme Užičke republike) kad se vraćao iz Užica na putu za Šumadiju uhvatili su ga u Požegi četnici Draže Mihailovića, silom izvukli iz voza i posle mučenja ubili iste noći“, navodi Vikipedija dodajući da je Blagojević 9. maja 1945. proglašen za narodnog heroja.

Još se ratna dešavanja nisu ni stišala, a januara 1945. godine partizanski Vojni sud okruga užičkog doneo je presudu prema kojoj je Stanisav Manojlović iz Bakionice, kao pratilac četničkog komandanta Vučka Ignjatovića, „zajedno sa Milisavom Ristivojevićem ubio Milana Blagojevića“. Mada je okrivljeni to poricao, prevagnule su tvrdnje jednog svedoka, čije ime se ne navodi, koji je, kako piše u sačuvanoj požuteloj presudi, video kad su Blagojevića ova dvojica odvela na strelište. Manojlović je osuđen na smrt, gubitak časnih prava i konfiskaciju celokupne imovine. „Presuda je izvršena bez prava na žalbu“, piše u njoj.

No dugo je u ovom kraju živela priča da to Stanisav nije uradio i da je takva presuda bila samo izgovor nove vlasti za njegovo streljanje. Željan da se ovo utvrdi i konačno spere ljaga sa njegovog dede, Stanisavljev unuk Zoran Manojlović podneo je nedavno sudu zahtev za rehabilitaciju, koji je sud nakon sprovedenog postupka prihvatio. Po rečima advokata Mihaila Matovića, punomoćnika predlagača, iz priložene dokumentacije vidljivo je da je posleratna presuda protiv Manojlovića napisana dve godine nakon streljanja, samo da bi mogla biti izvršena konfiskacija njegove imovine.

– Neobično je i što Milisav Ristivojević, mada označen u presudi da je zajedno sa Manojlovićem ubio Blagojevića, ipak nikada nije odgovarao za to ubistvo, već samo za ekonomsku saradnju s Nemcima. U spisima se nalazi i izjava svedoka Milana Cicvarića data 18. 10. 1946. godine, koji je rekao da je Ozna od njega tražila da napiše presudu za već streljanog Stanisava. U njoj se ne pominje ni sudija, ni ime svedoka, kao ni vreme pisanja. Rečju, podlost je blaga reč za ono što je Ozna učinila Stanisavu i njegovoj porodici – ističe advokat Matović.

Branko Pejović

objavljeno: 05.04.2015.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.