Srbija četvrta u Evropi

Izvor: Politika, 30.Jun.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija četvrta u Evropi

U utakmici za bronzanu medalju naše košarkašice poražene od Turske – 92:71 (21:24, 20:22, 23:12, 26:15)

Košarkašice Srbije nisu uspele da se domognu pobedničkog postolja na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. U utakmici za bronzanu medalju poražene su od Turske sa 92:71 (21:24,20:22,23:12,26:15), ali uzdignuta čela se vraćaju kući. Ostvarile su najbolji rezultat u poslednjih 12 godina (bile pete >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na EP 2001), plasirale su se na Svetsko prvenstvo u Turskoj naredne godine, a igrom, borbenošću i talentom uverile da je počela nova blistava era naše ženske košarke.

Teško je uvek igrati utakmicu za treće mesto posle izgubljenog polufinala, a posebno kada je na drugoj strani tako kvalitetan i iskusan tim kao što je Turska, vicešampion Evrope od pre dve godine (Srbija se nije kvalifikovala), petoplasirana selekcija sa Igara u London. Dodatna otežavajuća okolnost je bio izostanak košgetera Ane Dabović čije „rovito“ koleno nije izdržalo u prethodnom duelu sa Španijom pa se nije se ni skidala. Ipak, naše devojke su ušle u duel veoma hrabro i odlučno i bile bolji tim u prvom poluvremenu.

Uspele su da uvedu Turkinje u igru na veliki broj poena, iskontrolišu dominatne centre Jilmaz i naturalizovanu Amerikanku Holingsvort i prve došle do opipljivije prednosti (16:9). Čađo je uspešno zamenila Anu Dabović, a naši centri Matić i Krnjić su imale kontrolu reketa i zapažen napadački učinak. U drugoj četvrtini utakmica je ušla u egal i igralo se koš za koš, a malu razliku stvarala je odlična Jelena Milovanović u igri „jedan na jedan“.

Ni u prvom poluvremenu nije nas služio šut, posebno za tri poena, a u nastavku obruč kao da je bio začaran. Turkinje su pojačale odbranu i ritam, a njihov trener je povukao pravi potez kada je upario dve odlične „petice“. Kontrolom skoka u oba reketa, protivnik je otvorio igru u tranziciji i sa nekoliko lakih poena Vardali napravio seriju 12:0 koja je praktično odlučila pobednika (44:55).

Nisu se košarkašice Srbije predale ni u poslednjih deset minuta. Pokušale su poslednjim atomima snage da smanje razliku, ali Turkinje su kažnjavale skupljanje u reketu i sa distance gađale gotovo nepogrešivo i novim udarom (9:0), četiri i po minuta pre kraja počele da slave medalju. Ni jedna ekipa na prvenstvu nije nas tako nadskočila (48-27), a uz uhvaćene lopte procenat šuta govori gde je napravnjena razlika (ukupno 55-37 odsto, za dva poena 61-47, a za tri 33-21 odsto). Da je pored Milovanovićeve još neku od naših reprezentativki krenuo šut (Radočaj 8-0 za tri poena), ko zna ko bi se na kraju radovao.

Dvorana u Oršiju. Gledalaca: 5.002. Sudije: Kardus (Španija), Silva (Portugalija) i Kupadze (Gruzija).

SRBIJA: Radočaj 11, Čađo 11 (dve „trojka“), Krnjić 11, Jovanović 2, Milovanović 23 (3), Butulija, Matić 4, Ajanović, M. Dabović, Rad 2. Nisu igrale A. Dabobić i Vulić.

TURSKA: Palazoglu 5, Čanitez, Gunaj, Vardarli 17 (3), Dalgarar 5 (1), Tunčler 15 (1), Alben 7, Jilmaz 19, Cirak 2, Holingsvort 18, Ivegin 4, Kaglar.

M. S.

objavljeno: 01.07.2013.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Košarka

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

EVROPSKO SREBRO ZA ŠAHISTKINJU JASMINU GAJČIN

Izvor: Radio Dunav, 01.Jul.2013, 12:56

Na evropskom školskom prvenstvu u šahu koje je održano u Novom Sadu,sjajan rezultat je ostvarila Apatinka Jasmina Gajčin.U veoma jakoj konkurenciji šahistkinja do 17 godina iz Rusije, Azerbejdžana, Turske i Srbije, naša omladinka je zauzela drugo mesto sa osvojenih 5,5 poena iz osam partija, ostavivši...

Nastavak na Radio Dunav...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.