Spomenik nagrizla nebriga

Izvor: Politika, 09.Jan.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik nagrizla nebriga

Na pre šest meseci postavljenom spomeniku caru Konstantinu Velikom u Nišu pojavila se oštećenja

Niš – Grad Niš biće domaćin obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. Proslava je odavno proglašena nacionalnim projektom budući da će se sve najznačajnije manifestacije u čast edikta, tokom ove godine, održati pod pokroviteljstvom predsednika države, republičke vlade, ministarstava, patrijarha srpskog i Srpske pravoslavne crkve.

Jubilej >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u čast 17 vekova od donošenja dokumenta kojim je rimski imperator car Konstantin Veliki, rođen u Nišu, odnosno drevnom Naisusu, 313. godine nove ere, zabranio progon hrišćana i dozvolio širenje hrišćanstva na celoj teritoriji Rimskog carstva, obeležavaće se tokom cele ove godine.

Za nedelju dana, 17. januara, počinju prve manifestacije. Mnogo toga je prethodne godine već urađeno i čini se da sve teče po planu. Da li je, međutim, baš tako?

Pre nekoliko dana je primećeno oštećenje na spomeniku Konstantinu Velikom na platou nedaleko od Gradske većnice i mosta na Nišavi. Pretpostavljalo se da je spomenik oštetila pirotehnika. Međutim, ono je nastalo zbog toga što nije urađen zaštitni sloj, pa je stradao od nevremena, zime i korozije.

Spomenik je otkriven pre šest meseci, pa se sada nametnulo pitanje ko je to dozvolio, jer nije bio u potpunosti završen.

U prethodne dve i po godine u Nišu, ali samo na rečima, građene su „kule i gradovi“ povodom Milanskog edikta, ali je malo toga sagrađeno. Pored svega drugog Niš nije dobio kompleks na brdu Vinik iznad grada, gde je, na sva moguća zvona, pre godinu dana, objavljeno da je „počela izgradnja amfiteatra, muzeja posvećenog caru Konstantinu, kongresno-bioskopske dvorane, hotela i u centralnom delu ogromnog krsta visine 80 i sa rasponom od 40 metara“.

I da će se, kada bude završen „kompleks i posebno spomenik videti iz celog Pomoravlja, Ponišavlja, iz doline Toplice, sa Kopaonika, Stare i Suve planine i Jastrepca, skoro iz pola Srbije, jer je Vinik na 450 metara nadmorske visine“.

Međutim, nijedan ašov nije zaboden, nijedna lopata betona nije nasuta na Viniku, niti je ikada na brdu ijedna građevinska mašina viđena.

Najveći zagovornici neizgrađenog kompleksa, mnogi mali i veliki privrednici i, kako sebe zovu „lokalpatriote“, koji su obećavali donacije u milionima evra, veliki su bili samo na rečima.

Gurali su se pre šest meseci na svečanosti otvaranja spomenika koji je nezavršen postavljen i koji je oštećen „zubom vremena“ za samo pola godine da bi se fotografisali i davali izjave povodom istorijske proslave Milanskog edikta. A mnogi od njih su i dalje u zvaničnim organizacionim odborima proslave jubileja.

Toma Todorović

objavljeno: 09/01/2013
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Doček srpske nove godine

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vreme religioznog buđenja (1): Sekta unutar judejstva

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jan.2013, 08:14

Celokupan hrišćanski svet ove godine obeležava 1700. godina Milanskog edikta, akta kojim je rimski imperator Konstantin, inače Nišlija po rođenju, 313. godine legalizovao hrišćanstvo, religiju koja u prva tri veka bitisanja tretirana kao sekta u judejstvu i bila gotovo konstantno proganjana,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.