RETRO: Deda Mraz u reklamama

Izvor: marketingITD.com, 09.Jan.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RETRO: Deda Mraz u reklamama

Od 1930. godina na ovamo, deda Mraz nosi crveno, umesto zeleno odelo, a zahvaljujući “rebrendingu” koji mu je podarila Coca-Cola. Od tada, ovaj dobroćudni čikica s bradom koji nosi poklone svoj (dobroj) deci sveta bio je deo skoro svake božićne i novogodišnje reklame. A kroz različite dekade menjali su se i brojni proizvodi koje je deda Mraz reklamirao. Ovo je tekst koji će vas vratiti u vreme kada je (skoro) sve bilo dozvoljeno oglašavati.
Iz današnje perspektive, >> Pročitaj celu vest na sajtu marketingITD.com << deda Mraz koji puši i kao poklon donosi cigarete, ne samo da nije dobra ideja, nego nije ni dozvoljena. Ali u vreme ekspanzije advertisting industrije ’50. i ’60. godina prošlog veka, to je bilo uobičajeno. Ovi posteri su samo deo reklama koje bi danas bile zabranjene:
Lucky Strike

Chesterfield

Camel

 Deda Mraz koji sablasno svetli lampom u pravcu zaspale dečice na fotelji je 1925. godine imao sasvim drugo značenje od onog koje ljudima prvo pada na pamet kada vide ovakav poster danas:
Everyday flashlights and batteries

Šta svako želi za Božić? Toster, naravno! :) Nemojte tako, sigurno je da je toster nekada bio zaista tražen komad tehnike, kao što je danas recimo iPhone – ko zna kako će se nama smejati za 50 godina kada budu gledali redove ispred prodavnica za najnoviji pametni telefon.
Toaster

Još jedan proizvod koji sigurno svi želimo da dobijemo za Božić je i – vaga za merenje. No, iskreno, možda ovo i nije tako loša ideja. Sigurno je da može pomoći u donošenju važnih novogodišnjih odluka :)
Health-O-Meter

Za veselo božićno jutro svojoj dami kupite – usisivač! Sigurno je da će biti oduševljena ;)
Hoover

…a to isto je mislio i General Electric:
General Electric

Naš favorit je sigurno Colt sa svojom i tada dvosmislenom reklamom, koja bi danas verovatno bila zabranjena: revolver s porukom “Zar nije vreme da poklonite i sebi nešto?”. Ukoliko uzmemo u obzir da su praznici doba kada se drastično povećava stopa samoubistava u svetu, biće da su mnogi ovu poruku shvatili isuviše ozbiljno:
Colt

Koji se vama poster najviše dopao?

Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na marketingITD.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta marketingITD.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta marketingITD.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.