Prvi hotel na Staroj planini

Izvor: Politika, 26.Dec.2011, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi hotel na Staroj planini

Hotel sa četiri zvezdice ima 380 postelja, a dograđeno je i skijalište, prva gondola u državi i uređeni pristupni putevi

Knjaževac – Na platou Jabučkog ravništa na Staroj planini, u ataru knjaževačke opštine, juče je svečano otvoren prvi superluksuzni hotel sa četiri zvezdice i sa 380 postelja u 146 soba. Reč je o hotelu Turističkog centra „Stara planina” koji je u ovo zdanje, u kome će posetioci dočekati i Novu godinu( u trodnevnom aranžmanu), >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u proteklih 16 meseci, u ulozi državnog javnog preduzeća, uložio 30 miliona evra.

Hotel je svečano otvorio srpski ministar ekonomije Nebojša Ćirić, u prisustvu velikog broja zvanica iz rukovodstva Srbije, Timočke krajine i knjaževačke opštine. Među njima je bio i Mlađan Dinkić, koji je 2010. godine, u funkciji ministra, položio kamen-temeljac ovog hotelskog prvenca. Rečeno je na svečanosti da će ovaj hotel zajedno s postojećim hotelom EPS-a i planinarskim domom na Babinom zubu( ukupno 550 postelja s novim hotelom) u ovoj zimskoj sezoni privući na planinu znatno više gostiju nego proteklih godina. Posetioci će imati na raspolaganju i 13 kilometara skijaških staza, još jednu četvorosedu žičaru, prvu „gondolu”u Srbiji (2400 skijaša na sat u 40 kabina) za prevoz hotelskih gostiju do skijališta, i mnogo raznovrsnih sadržaja u novom hotelu. Hotel ima i podzemnu garažu s 146 parking mesta.

Rečeno je, takođe, da je država Srbija otpočetka gradnje ovog Turističkog centra (2005. godine) pa do sada u njega uložila 50 miliona evra. U međuvremenu rekonstruisani su i pristupni putevi do planine iz pravca Niša i Knjaževca, dovedeni struja i voda, izgrđen sistem za prećišćavanje otpadnih voda i akumulacije za veštačko osnežavanje staza. Time je, ustvari, završena tek prva faza izgradnje ovog turističkog centra, koji će raditi 365 dana u godini i u koji, u narednim fazama, uz pomoć poslovnih partnera iz zemlje i sveta, treba da bude uloženo ukupno 500 miliona evra.

Posao je u novom hotelu dobilo 70 ljudi, a hotel i centar doprineće, rečeno je, i bržem razvoju i knjaževačke opštine i cele istočne Srbije. Kažu da je posebno značajno što će biti zaustavljeno iseljavanje s ovog pograničnog područja (računajući opštine Knjaževac, Zaječar, Pirot i Belu Palanku) i što je već omogućen povratak ranije iseljenih žitelja ovog nerazvijenog kraja.

Stojan Todorović

objavljeno: 26.12.2011
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.