Pripreme za praznično dekorativno osvetljenje

Izvor: Studio B, 24.Nov.2011, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za praznično dekorativno osvetljenje

Nešto više od mesec dana pre novogodišnjih praznika u nadležnim službama uveliko se prave planovi o dekorativnom osvetljenju Beograda.

Posle tri godine prestonica će dobiti potpuno novo dekorativno osvetljenje u Knez Mihailovoj ulici, Ulici kralja Milana i Bulevaru kralja Aleksandra, a rasveta od prošle godine biće iskorišćena za osvetljavanje drugih lokacija.

Kako će uskoro po gotovo svim beogradskim domovima, terasama i dvorištima proraditi mala kućna >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rasveta, novogodišnje sijalice, lampioni i ostala light show čudesa, tako se grad na vreme dao u pripreme, da bi se ta praznična atmosfera prelila i na beogradske ulice.

- Nakon tri godine, neke ulice u Beogradu dobiće potpuno nove svetiljke i ukrase. U Knez Mihailovoj ulici, Ulici kralja Milana, i na Bulevaru kralja Aleksandra, i to od Trga Nikole Pašića do Cvetkove pijace. A prvi put praznično će zasijati i bulevarski platani.

Radovi će trajati od 1. do 15. decembra, da bi Beograd svečarski zasijao na Sv. Nikolu, 19.decembra, pa sve tamo do 20. ili 27.januara do Svetog Jovana ili Svetog Save. Zavisi od kapaciteta električne energije kojim raspolažemo i koliko ćemo trošiti. Za dekorativnu rasvetu grad je izdvojio 30 miliona dinara, dok će montaža i demontaža koštati oko 25 miliona.

Osim tri centralne gradske ulice, koje će dobiti posve novo osvetljenje, prošlogodišnjom dekoracijom okitiće se i lokacije koje se već tradicionalno osvetljavaju, dok će ispred Doma vojske biti postavljena jelka. Beograđani i njihovi gosti koji se u novogodišnjoj noći budu zatekli u centru, kraj Palate Albanija, uživaće u svojevrsnom spektaklu. Na toj zgradi postavljeno je inteligentno dekorativno osvetljenje koje ispisuje poruke. Svaka svetiljka menja 16 miliona nijansi, što znači da Beograđane očekuje pravo"svetlosno iznenađenje".

- Procenjena vrednost novog LED osvetljenja iznosi 30 miliona dinara, dok će radovi montaže i demontaže koštati oko 25 miliona. Za razliku od prethodne tri godine, kada nije nabavljana oprema za novogodišnje osvetljenje grada, ove godine novi ukrasi biće postavljeni u Knez Mihailovoj, Ulici kralja Milana i Bulevaru kralja Aleksandra, od Trga Nikole Pašića do Cvetkove pijace - objašnjava Stojanović, i dodaje da će radovi na montaži početi 1. decembra.

- Prva dekorativna sijalica upaliće se 19. decembra, što će biti zvanični početak svečanog prazničnog osvetljenja. Građani će u novogodišnjem duhu prestonice uživati do druge polovine januara, kada će "JKP Javno osvetljenje" krenuti sa demontažom dekoracije. Osim tri centralne gradske ulice, koje će dobiti novo osvetljenje, prošlogodišnjom dekoracijom okitićemo već uobičajene lokacije, dok će ispred Doma vojske biti postavljena jelka - kaže Stojanović.

U prazničnom duhu zasijaće: Ulica kneza Miloša, Beogradska, Makenzijeva, Nemanjina, Svetogorska, Makedonska, Takovska, Kolarčeva, Prizrenska, Brankova i Dečanska ulica. Novogodišnje osvetljenje biće postavljeno i na Terazijama u Parku na Savskom trgu, platou ispred zgrade Gradske uprave, Gospodskoj ulici u Zemunu i novobeogradskim bulevarima Mihajla Pupina i Dr Zorana Đinđića.



Spektakl na Albaniji

Građani koji se u novogodišnjoj noći zateknu u centru grada kraj Palate Albanija, moći će da uživaju u svetlnosnom spektaklu. Na ovoj zgradi postavljeno je inteligentno dekorativno osvetljenju koje pruža mogućnost ispisivanja poruke. Svaka svetiljka menja 16 miliona nijansi, a kreiranje scenarija zavisi od vrste manifestacija, pa Stojanović ističe da građane očekuje "svetlosno iznenađenje".

Više puta je i Studio B skretao pažnju i apelovao da je najvoljenija štrafta Beograđana nedovoljno osvetljena i da centralnoj pešačkoj ulici ne priliči da bude gotovo u mraku. Tako će za 15 dana početi radovi, koji kada krajem godine budu završeni- Knez Mihajlova sijaće u novom sjaju-lepše i onako kako joj priliči.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.