Ponovo bez dogovora o srpskom jeziku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo bez dogovora o srpskom jeziku

PODGORICA -

Crnogorski premijer i lideri opozicije nisu ni danas, četvrti put, postigli saglasnost o statusu srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Tako naziv jezika koji će se izučavati u crnogorskim školama i dalje predstavlja "gordijev čvor", iako je do početka školske godine ostalo svega dva dana.

Iz opozicije najavili poziv na bojkot nastave

Iz opozicije su najavili da će pozvati na bojkot nastave ukoliko se do početka školske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine ne postigne dogovor.

Lukšić se sastao s predsednikom Socijalističke narodne partije Srđanom Milićem, liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem i predsednikom Pokreta za promene Nebojšom Medojevićem.

Nakon sastanka, novinarima je rečeno da Lukšić nije prihvatio opozicioni predlog da se nastavni predmet zove crnogorski, srpski/maternji jezik i književnost.

Lukšić je predložio da ime nastavnog predmeta bude crnogorski / maternji jezik i književnost, navodeći da je to najveći ustupak koji je Vlada mogla napraviti, ali to nije bilo prihvatljivo za opoziciju.

Premijer Lukšić je odbio predlog opozicije za dogovor o srpskom jeziku, čime je Crna Gora time ušla u tešku političku krizu, kazao je Mandić.

On je naveo da će nepostizanje dogovora o statusu srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore doneti niz problema, jer školska godina samo što nije počela.

"Moja deca neće ići u školu dok se ne obezbedi ravnopravnost srpskog sa crnogorskim jezikom", rekao je Mandić.

Legitiman čin odbrane od diskriminacije

Milić je kazao da je duboko razočaran zbog nepostizanja dogovora o statusu srpskog jezika u obrazovnom sistemu, ocenjujući da ključ rešenje krize očigledno nije u Vladi.

On smatra da, ukoliko neko odluči da 1. septembra ne šalje decu u školu, to je potpuno legitiman čin odbrane od diskriminacije.

Milić je pozvao Brisel da, nezavisno od toga što crnogorski parlament, najverovatnije, neće usvojiti izborni zakon, Crnoj Gori odobri datum početka pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Medojeviće je ocenio da još nisu zatvorena vrata pregovorima, navodeći da je sada neophodan brz i kvalitetan rad na pronalaženju novih rešenja.

"Nastavićemo da tražimo nova rešenja. Ovi pregovori ne smeju da se završe bez dogovora, iako smo svesni da postoje moćne strukture u Crnoj Gori kojim dogovor ne odgovara", kazao je on.

SNS za posebna odeljenja u školama

Predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) ocenili su danas da je formiranje odvojenih odeljenja u crnogorskim školama jedini način da srpska nacionalna zajednica ostvariti svoja prava.

SNS smatra da srpskom narodu u Crnoj Gori, u skladu sa Ustavom, pripada koliko i drugim nacionalnim zajednicama pravo na školovanje na svom jeziku i svojim nastavnim programima.

Ocenjujući neprihvatljivim dosadašnje predloge malo srpskog, malo crnogorskog jezika, predsednik SNS Momčilo Vuksanović kazao je na konferenciji za novinare da to u budućnosti može za posledicu imati "malo Srpske, malo Crnogorske pravoslavne crkve".

"Vlast i opozicija predlažu nešto što je potpuno neprihvatljivo. A, to je jedno odeljenje, a dva nastavna programa i jedan nastavnik. To je nemoguće izvesti", smatra on.

Vuksanović je istakao da srpska nacionalna zajednica želi da koristi sva ona prava koja joj garantuje Ustav.

Ako su crnogorska i srpska nacija dve različite nacionalne zajednice, onda nama treba obezbediti ono što nam po Ustavu pripada, a to je da se školujemo na našem srpskom jeziku, rekao je Vuksanović.

Profesor Predrag Vukić kazao je da se SNS zalaže za rešenje koje bi srpsku i crnogorsku zajednicu do kraja razdružilo.

"Smatramo da je protivustavno stvarati veštački srpsko-crnogorski ili crnogorsko-srpski jezik, jer to vodi asimilaciji Srba u bliskoj budućnosti. Minimalno rešenje bilo ni stvaranje odvojenih odeljenja", smatra on.

Predstavnici SNS ponovo su pozvali lidere opozicije da odustanu od pregovora s premijerom Igorom Lukšićem, jer će, u suprotnom, "učestvovati u zatiranju srpskog naroda" na prostoru Crne Gore.

Opozicija uslovila podršku zakonu

Opozicija je podršku izbornom zakonu uslovila izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu.

Za usvajanje izbornog zakona, što je prvi uslov Brisela da Crna Gora dobije datum pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Vanredna sednica Skupštine Crne Gore o izmenama Zakona o opštem obrazovanju ranije je zakazana za 2. septembar.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Doček srpske nove godine

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.