Pirot: Pozivni centar za trudnice i porodilje

Izvor: B92, 04.Dec.2013, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirot: Pozivni centar za trudnice i porodilje

Pozivni centar namenjen trudnicama i porodiljama u Pirotu će početi da radi od Nove godine, uz podršku Evropske unije.

Pozivni centar namenjen trudnicama i porodiljama u Pirotu će početi da radi od Nove godine, uz podršku Evropske unije.

Šest lekara ili viših medicinskih sestara biće na raspolaganju 24 časa dnevno za savete preko telefona porodiljama i trudnicama o njihovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlju i novorođenčadi.

Šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštine Pirot, Marija Đošić rekla je za Agenciju Beta da je Opština, u saradnji s Centrom za socijalni rad i uz pomoć Fondacije za razvoj severozapadne Bugarske osnovati Centar za edukaciju i pomoć trudnicama i majkama.

"Ovaj projekat se finansira sredstvima Evropske unije u okviru prekograničnog programa IPA Bugarska-Srbija. Vrednost projekta je 88.000 evra, od čega je 50.000 odobreno Pirotu, a ostatak partneru iz Montane, u Bugarskoj", rekla je Đošić.

Najznačajnija aktivnost u okviru projekta je otvaranje Pozivnog centra u Pirotu što će omogućiti dostupnost lekara za savete trudnicama i majkama 24 sata dnevno.

U planu je angažovanje šest lekara, od čega će najmanje troje biti sa evidencije Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Projekat će biti praćen kampanjom informisanja, radionicama, istraživanjem problema trudnica i majki, uz primenu prakse zemalja EU u zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, i postavljanje prekograničnog web-sajta i bloga.

Projekat će trajati 12 meseci. Direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić je rekla za agenciju Beta da, pošto se stalno govori o opadanju nataliteta, "želimo da pomognemo mladim majkama u odgajaju dece na najbolji način i uz pomoć stručnjaka".

"Ujedno ovo je pomoć mladim nezaposlenim lekarima da bar za godinu dana koliko traje projekat, dođu do posla", rekla je Vasić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.