PREDSTAVLJEN VIA MILITARIS KOD DIMITROVGRADA

Izvor: Kurir, 05.Jul.2011, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVLJEN VIA MILITARIS KOD DIMITROVGRADA

DIMITROVGRAD - Javno preduzeće Koridori Srbije predstavilo je danas potpuno sačuvanu deonicu rimskog puta Via militaris, koja je otkrivena u blizini Dimitrovgrada.

Ta deonica rimskog puta, koji je spajao zapadne delove Rimske imperije sa Malom Azijom, otkrivena je prošle godine prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja na obilaznici oko Dimitrovgrada, na na saobraćajnom koridoru 10.

Deonicu Via militarisa, iz trećeg veka pre nove ere, otkrila je ekipa republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a zaštitna arheološka istraživanja finansiralo je preduzeće Koridori Srbije.

Direktor Koridora Srbija Mihajlo Mišić je na predstavljanju rezultata istraživanja na lokaciji "Kndina bara" kod Dimitrovgrada rekao da su uspeli da sa Zavodom obezbede odgovarajući konzervatorski nadzor na ovoj deonici.

"To je rimski put iz trećeg veka pre nove, koji je u to vreme bio autoput za dve dvokolice", rekao je on, dodajući da to potvrđuje da je dobro izabrana trasa za autoput na Koridoru 10. Prema rečima Mišića, dobra saradnja preduzeća Koridori Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture će omogućiti da će svi koji prolaze autoputem kod Dimtrovgrada moći da vide vredna arheološka nalazišta.

Rukovodilac arheoloških istraživanja viši naučni saradnik Miroslav Lazić je rekao da je reč o veoma značajnom arheološkom otkriću i zamašnom poduhvatu i da pored ovog postoji još sedam arheoloških lokaliteta koja su prošle godine istražena na obilaznici oko Dimitrovgrada.

"Ukupna dužna istraženog dela antičke saobraćajnice iznosi 60 metara. Kolovoz je širine 7,5 metara, građen je od pritesanog krečnjačkog kamenja različitih veličina i bio je zasut tucanikom", kazao je on.

Lazić je naveo da je stari rimski put u Kndino bari izrađen po svim standardima antičkog građevinarstva. Lazić je dodao da je, prema saznanjima arheologa, put građen sredinom trećeg veka i da ga je najverovatnije ga je izgradio imperator Filip Arabljanin između 241. i 243. godine.

"Ovuda je nebrojeno puta prošao Konstantin Veliki, Vales Valentijan. Ovuda su jezdili vizantijski carevi, verovatno i turski sultani. Sve nam govori da je ovo bila komunikacija koja se u nekim segmentima koristila negde do sredine 19. veka", kazao je Lazić.

Direktorka republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vera Pavlović Lončarski je rekla da je to značajno arheološko otkriće sada pod zaštitom.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.