Otkrivena planeta sa 2 sunca

Izvor: B92, 16.Sep.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena planeta sa 2 sunca

Američki astronomi objavili su danas da su otkrili prvu planetu koja kruži oko dva sunca, poput izmišljene planete Luka Skajvokera, lika iz čuvenog filmskog serijala "Ratovi zvezda".

Za razliku od Skajvokerove rodne planete koja je bila vrela i nalik pustinji, nova planeta, nazvana Kepler-16b, je užasno hladna. Velika je poput Saturna, a orbitira oko dva matična sunca u gotovo savršenom krugu, na udaljenosti od oko 200 svetlosnih godina od Zemlje.

Kako prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija AFP, planetu je detektovao NASA svemirski teleskop Kepler koji prati 155.000 zvezda.

"Ovo otkriće je neverovatno", kazao je Alan Bos iz Agencije za magnetizam Zemlje Instituta Karnegi i jedan od autora studije objavljene u časopisu Sajens.

"Po ko zna koji put, naučna fantastika je postala stvarnost", dodao je on.

Astronomima se i ranije dešavalo da ugledaju planetu za koju bi im se učinilo da se oklreće oko dve zvezde, ali nikada dosad nisu imali priliku da vide neku kako prolazi ispred dva sunca.

"Kepler-16b je prvi potvrđeni, nedvosmisleni primer planete koja kruži oko dva sunca", kazao je koautor studije Džoš Karter sa Harvard-Smitsonijan Centra za astrofiziku.

Da na Kepleru-16b žive ljudi mogli bi da uživaju u duplom zalasku sunca, ali takav scenario je malo verovatan zbog izuzetno niskih temperatura na površini planete koje se kreću između minus 73 i minus 101 stepen Celzijusa.

Na planeti vlada izrazito jaka hladnoća zbog činjenice da iako ima dva sunca - oko kojih pravi krug svaka 229 dana na razdaljini od 105 miliona kilometara, ona su mnogo manja i hladnija od našeg sunca.

Jedno od njenih sunca ima tek 20, a drugo 69 odsto mase našeg sunca.

Dok Kepler-16b kruži oko njih, njegova dva sunca "plešu" jedan s drugim u "ekcentričnoj 41-dnodnevnoj orbiti", navodi se u studiji koju je predvodio naučnik Lorens Dojl sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI).
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Planeta koja kruži oko 2 sunca

Izvor: medio.rs, 16.Sep.2011

Američki astronomi objavili su danas da su otkrili prvu planetu koja kruži oko dva sunca, poput izmišljene planete Luka Skajvokera, lika iz čuvenog filmskog serijala "Ratovi zvezda".

Nastavak na medio.rs...

Nađena planeta s dva sunca

Izvor: B92, 16.Sep.2011

Mauntin Vju, Kalifornija -- Otkrivena "Tatuina" - planeta s dva sunca, na 200 svetlosnih godina od Zemlje. Velika, hladna planeta umesto tople iz "Zvezdanih ratova"...Astronomi američke Nacionalne svemirske agnecije (NASA) i Instituta za traganje za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) su, odmah po otkriću,...

Nastavak na B92...

Otkrivena planeta koja kruži oko dva sunca

Izvor: Mikro - PC World, 17.Sep.2011, 01:59

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da je njen svemirski teleskop Kepler otkrio planetu koja kruži oko dva sunca, a nalazi se oko 200 svetlosnih godina udaljena od Zemlje. Planeta nazvana Kepler-16b je približno veličine Saturna, odnosno 763 puta veća od Zemlje, a za rotaciju oko dve...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.