Otkrivena planeta sa dva sunca

Izvor: S media, 16.Sep.2011, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena planeta sa dva sunca

Otkrivena „Tatuina”, planeta s dva sunca, na 200 svetlosnih godina od Zemlje. Velika, hladna planeta umesto tople iz „Zvezdanih ratova”.

Astronomi američke Nacionalne svemirske agnecije (NASA) i Instituta za traganje za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) su, odmah po otkriću, planeti dali ime „Tatuina”, prema rodnoj planeti Luka Skajvokera iz filmskog serijala „Zvezdani ratovi”. Za razliku od Skajvokerove rodne planete koja je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vrela i nalik pustinji, nova planeta, nazvana „Kepler-16b”, je užasno hladna.

Planeta nije moguća za život

* Planeta možda sadrži vodu u nekom obliku.

* Moguće je da planeta ima jedan ili više svojih satelita. Potraga se nastavlja.

* Kepler-16b će astronomima-amaterima biti vidljiva juna 2012. godine.

* Kepler-16b je najpreciznije izmerena planeta van Sunčevog sistema.

* Dve zvezde naprave krug jedna oko druge za 41 dan.

* Na planeti je svakog mesecavidljivo bar jedno pomračenje sunca.

* Godina planete Kepler-16b's - vreme obilaska oko dve zvezde - iznosi 229 dana.

* Veruje se da binarnih zvezdanih sistema ima više od onih s jednom zvezdom.

* Dojl očekuje skori pronalazak niza novih cirkumbinarnih planeta.

Velika je poput Saturna, a okreće se oko dve matične zvezde u gotovo savršenom krugu. Kepler-16b je na na udaljenosti od oko 200 svetlosnih godina od Zemlje, prividno u sazvežđu Severnog krsta ili Labuda.

Iako nije u „jednoj galaksiji, daleko odavde”, nego u „kosmičkom susedstvu” Zemlje, do nje bi putovanje brzinom svetlosti trajalo oko 2 veka.

„Tatuina” - cirkumbinarna planeta

Ekstrasolarna planeta sa zvaničnim nazivom „Kepler-16b” je otkrivena korišćenjem podataka sa svemirskog teleskopa Kepler, koji je NASA izgradila po ceni od 600 miliona dolara.

Zapanjujući tragovi koraka na Mesecu (VIDEO)

Prvi Srbin u kosmosu!

Erupcija na Suncu! (VIDEO)

Tim istraživača je ustanovio da jedna planeta prolazi preko diskova dveju zvezda, stvarajući malo zatamnjenje svetlosnog diska na mestu posmatrača. Naučnicima na Zemlji je otkrivanje „Tautine” bilo prvo otkriće ovog tipa.

Tim koji je otkrio prvu cirkumbinarnu planetu je predvodio stari učesnik programa SETI, Lorens Dojl (Laurence Doyle), nekada proteže poznatog astrofizičara Karla Segana (Carl Sagan).

„Čim smo je otkrili… poslao sam poruku svima: ‘hej, drugari, da mi pitamo Džordža Lukasa za dozvolu da planeti damo nadimak Tatuina. Iznenada i neočekivano, posle godina traganja za cirkumbinarnom planetom, otkrili smo lepotu”, opisuje Lorens Dojl.

Nova vrata Kosmosa

Utvrđivanje postojanja „Tatuine” praktično otvara novo polje naučnih pitanja o načinu nastanka planeta, dvozvezdanim sitemima i o tome kako se odvija „ples” zvezda i planeta.

Dvostruki zalazak sunca na pravoj Tatuini u sazvežđu Labuda bi nadmašio čak i maštu Džordža Lukasa. Gledano s nje, jedno sunce bi bilo narandžasto, a drugo - crveno.

Dve zvezde takođe menjaju svoj položaj u odnosu jedne prema drugoj. To bi značilo da bi na Kepleru-16b suton izgledao svaki put drugačije.

Lorens Dojl se nada da će ono, što je 1977. godine bilo naučna fantastika a u 2011. godini se pokazalo kao stvarnost, nadahnuti buduće naučnike i astronaute.

(B92)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.