Oprema za nove modele fiata  u Kragujevac stiže iz Evrope i Japana

Izvor: Blic, 20.Nov.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprema za nove modele "fiata" u Kragujevac stiže iz Evrope i Japana

Oprema za proizvodnju novih modela automobila "fiat idea" i "fiat muza" u pogonima fabrike "Fiat automobili Srbija"(FAS) u Kragujevcu, počeće da stiže početkom naredne godine od proizvođača iz Evrope i Japana, izjavio je danas generalni direktor kompanije FAS Đovani de Filipis.

"Montaža novih mašina počeće na proleće naredne godine, kako bi početkom 2012. počela serijska proizvodnja novih modela automobila", rekao je de Filipis u izjavi novinarima u Kragujevcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dodao da će mašine iz Japana biće instalirane u pogonima "Preseraja".

De Filipis nije ogovorio na pitanje novinara - koliko iznosi vrednost te opreme, ali je ponovio da će u fabriku "Fiat Automobili Srbija", kako je i predvidjeno strateškim ugovorom sa državom Srbijom, italijanska strana uložiti 940 miliona evra.

Naglašavajući da su u toku građevinski radovi na rekonstrukciji fabričkih hala, generalni direktor FAS-a je rekao da su planovi da se montaža "punta" nastavi do 2013. godine, ne samo za tržište Srbije, već i za veliko tržište severne Afrike i istočne Evrope.

On je dodao, da će u narednoj godini uslediti pauza u montaži "punta", kako je objasnio, isključivo zbog instaliranja opreme za proizvodnju novih modela automobila.

Na pitanje novinara kada će FIAT-ovi kooperanti početi sa izgradnjom hala i kada će početi njihova proizvodnja u Srbiji, de Filipis je odgovorio "paralelno sa našim radom počeće da rade i naši kooperanti, kako bi sve bilo spremno da početkom 2012. godine počne proizvodnja novih modela automobila".

Govoreći o šansama proizvođača delova za automobile da postanu kooperanti FAS-a, de Filipis je rekao "da oni treba, kako i za bilo koju automobilsku kuću, tako i za FIAT, da zadovolje odredjene standarde".

"Treba da budu sposobni da projektuju, dakle, da imaju dobre inženjere, da njihova proizvodnja bude kvalitetna, da zadovoljava odredjene standarde kvaliteta i da finansijski ispunjavaju uslove, kako bi mogli da udju u neophodne investicije", naglasio je de Filipis.

De Filipis je danas, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i 60 dece, čiji su roditelji radnici FAS-a, zasadio u okviru fabrike 60 sadnica tuje, povodom obeležavanja svetskog Dana deteta.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.