Odlaganje reforme u gimnazijama

Izvor: S media, 02.Nov.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaganje reforme u gimnazijama

Nacionalni prosvetni savet (NPS) predložio je ministru prosvete Žarku Obradoviću da uvodjenje najavljenih promena u gimnazijama odloži za godinu dana, izjavila je danas Tanjugu predsednica saveta Desanka Radunović.

U pismu ministru prosvete, upućenom protekle sedmice, NPS ističe da se pristupilo promeni samo nastavnih planova i programa u gimnazijama, iako, po mišljenju Saveta, pre toga treba usvojiti novu koncepciju gimanzijskog obrazovanja, sa jasno definisanim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ciljevima i ishodima postignuća učenika i kompetencijama koje će posedovati učenici kada završe ovakvu školu.

Novi model gimnazija od 2011

Koncepcija bi trebalo da razradi i sadržaj i formu opšte mature, a sledeći korak trebalo bi da bude izrada standarda postignuća učenika na kraju gimanzijskog obrazovanja, navedeno je u pismu.

"Kada se sve ovo uradi, može se pristupiti izradi novih planova i programa za gimanzije, i to ne sukcesivno po razredima, jedne godine za prvi razred, pa sledeće godine za drugi, već u celini za sve četiri godine školovanja", istakla je Radunović.

Savet u pismu podseća ministra Obradovića da takav sled koraka predvidja i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji kaže da se nastavni plan i program donosi u skladu sa utvrdjenim principima, ciljevima i standardima postignuća.

Katanac na gimnazije

NPS smatra da vreme preostalo do 1. septembra 2011. godine, za kada je predvidjeno uvodjenje novog koncepta gimnazija, nikako nije dovoljno da se ukupan posao uvodjenja promena obavi na kvalitetan način, jer taj posao, pored donošenja koncepcije i plana gimanzijskog obrazovanja, obuhvata i pripremu usvajanja sadržaja predmeta, pripremu udžbenika, njihovu ocenu i odobravanje, navela je Radunović.

Glavni zadatak gimnazije je da priprema učenika za univerzitet i time formira buduću intelektualnu elitu ove zemlje, navedeno je u pismu, uz ocenu da su se posledice zanemarivanja gimanzija već odrazile, a u budućnosti će se još više odraziti na razvoj Srbije.

Čist kec za ministra Žarka Obradovića!

Jasno je da sa temeljnom reformom gimnazija treba početi što pre, jer će se čak i oni koji naredne školske godine upišu gimanzije pojaviti za desetak godina na tržištu rada, ističe se u pismu.

Takva urgentnost medjutim, nije opravdanje da se po hitnom postupku pristupi promeni samo planova i programa u gimnazijama, navela je predsednica Saveta.

Zvaničnici Ministarstva prosvete ranije su najavili da bi učenici koji od naredne školske godine upišu gimnazije trebalo da rade po novom konceptu čije su osnovne novine "paket izbornih predmeta" i opšta matura - zamena za sadašnji prijemni ispit na fakultetima.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Reforma u gimnazijama 2011.godine?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2010

BEOGRAD -..Nacionalni prosvetni savet (NPS) predložio je ministru prosvete Žarku Obradoviću da uvođenje najavljenih promena u gimnazijama odloži za godinu dana, izjavila je danas Tanjugu predsednica saveta Desanka Radunović...U pismu ministru prosvete, upućenom protekle sedmice, NPS ističe da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.