Od svih velikih reči razumem samo – ljubav

Izvor: Politika, 28.Feb.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od svih velikih reči razumem samo – ljubav

Povodom četvrt veka solističke karijere, Dejan Cukić objavio novi album – kompilaciju sa 14 starih pesama i dve nove

Muzičar, novinar, hroničar rokenrola Dejan Cukić obeležava četvrt veka solističke karijere albumom „Priče o ljubavi”, na kojem se nalazi 14 njegovih hitova i dve nove pesme. Obe posvećene ljubavi: jedna nazvana „Prava ljubav”, druga „Priča o ljubavi”, po kojoj je album i dobio ime, samo u množini. Novi album je nedavno predstavio u prostorijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednog paba koji mu je proteklih godina bio baza i u kojem je tokom protekle dve godine održao 69 koncerata, okružen prijateljima, poznanicima, kolegama…

Na pitanje da li je reč o 25 ili 26 godina solističke karijere, Cukić kaže da je poenta u tom njegovom smislu za humor.

– Naravno da sam pre dve godine planirao da to bude proslava četvrt veka karijere. Ali, dok smo se nategli da izađe album, prošla je godina. Pa ispade punih 26 godina rada. Zapravo, otvaram novih četvrt veka – kaže smejući se.

Na pitanje kako je bilo tokom svih tih godina solističke karije i svih onih tokom kojih je svirao u raznim bendovima, beogradski muzičar započinje vešću o koncertu na kojem će naredne nedelje sa Momčilom Bajagićem nastupiti u Zagrebu gde će obeležiti tri decenije „Bajage i instruktora”.

– Tokom ovih 25 godina celo naše društvo je prolazilo kroz neverovatno stresan period. Muzička industrija se sunovratila. Svi ti spoljašnji elementi bili su zastrašujući. Najviše sam ponosan što sam u takvim vremenima i okolnostima uspeo da napravim nešto što može da se gleda sa puno poštovanja – smatra Cukić.

Dodaje i da mnoge pesme koje je snimio imaju i danas svoj život i da su i dalje na programu radio-stanica, sviraju se po klubovima.

A o reči ljubav, koja je prisutna i u nazivu novog albuma kao i naslovima pesama, Cukić kaže da je ona za njega jedina koju razume:

– Jedan pametan čovek sa ovih prostora jednom je rekao da sve te velike reči znače sve i ne znače ništa. Sloboda, demokratija, istina, večnost… Od svih njih usuđujem se da razumem samo ovu – ljubav. I njom se bavim. Bez obzira na to da li se radi o ljubavi prema ženi koju obožavam, prema porodici, ljubavi koju sam kao dete primio od svoje porodice… U nekim pesmama se govori o gradu u kojem živim a u nekima o ljubavi prema životu. Zato i kažem da razumem tu reč jer je osećam na mnogo različitih načina.

Za novu pesmu „Prava ljubav”, on je autor teksta, dok je njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik Dragan Mitrić autor muzike.

– Nas dvojica smo napravili prvi bend, u trećem razredu osnovne škole! Dobro se razumemo, a potpuno smo različiti. Dragan je miran, a ja sam ekstrovertni egzibicionista – kaže naš sagovornik.

Drugu pesmu je napisao njegov kolega i prijatelj Nikola Čuturilo i to nakon što je bio na jednoj Cukićevoj svirci.

– Oduševila ga je atmosfera u klubu i to ga je inspirisalo da napiše pesmu za mene. To je „Priča o ljubavi”, koja je postala i naslovna. Skoro naslovna, samo sam je prebacio u množinu i tako nazvao kompilaciju – objašnjava Cukić, koji za svoju muziku kaže da je popularna muzika zasnovana na tradiciji roka.

– Imam paralelnu karijeru muzičkog novinara i to moje proučavanje rok muzike snažno se oseća u onome što radim – priznaje Dejan Cukić koji je na kraju razgovora poručio:

– Voleo bih da ne bude kraja!

Pevaću dok mogu

Na pitanje kojim pesmama bi najbolje opisao svoju karijeru, Cukić odgovara da je to trik pitanje:

– Od pesama čiji sam ja autor, i teksta i muzike, to bi bila ljubavna „Kao ti”. Ali, pošto su za mene i drugi pisali onda bih izdvojio pesmu „Ja bih da pevam”, za koju je tekst napisao Bora Čorba, muziku Dragan Mitrić. I, tako ću dok mogu – da pevam.

Koncert na jesen

Dejan Cukić planira da u Beogradu na jesen održi koncert na kom će obeležiti vreme koje je proveo u muzičkim vodama. Biće na njemu i gostiju, saradnika, prijatelja koji su obeležili razne periode njegove karijere. Kad je o prostoru reč, razmišlja o Domu sindikata i Centru „Sava”. 

S. Čikarić

objavljeno: 01.03.2014.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.