Obama provukao budžet za 2013.

Izvor: Mondo, 02.Jan.2013, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama provukao budžet za 2013.

Predstavnički dom američkog Kongresa većinom glasova usvojio je budžet za 2013. i, iako je bilo teško postići kompromis demokrata i republikanaca, dogovorom u poslednjem trenutku izbegnuta je takozvana "fiskalna provalija", u koju je mogla da upadne ekonomija Sjedinjenih Američkih Država.

Noćas je podršku budžetu dalo 257 kongresmena, dok je 167 glasalo protiv, čime je ostvaren "teško stečeni politički trijumf" za američkog predsednika Baraka Obamu, manje od dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << meseca od reizbora, ističu agencije.

Utorak, prvi dan nove godine, u SAD je bio neradni dan, ali su kongresmeni imali vremena samo do srede da zvanično usvoje budžet i automatski stave van snage vanredne mere.

Prethodno je uoči samog dočeka Nove godine, i Senat odobrio predlog budžeta sa 89 glasova "za" i osam "protiv", što je omogućilo zadržavanje niske poreske stope za srednju klasu koja je na snazi bila u poslednjih 10 godina i poveća poreze za bogate.

Iz Bele kuće oglasio se predsednik Obama, koji je izjavio da je "zahvaljujući glasovima republikanaca i demokrata u Kongresu prošao zakon o budžetu, koji će podići poreze najbogatijima za dva odsto i sprečiti povećanje poreza koje bi moglo da vrati (američku) ekonomiju u recesiju'', prenela je agencija AP.

Američki predsednik je prekinuo odmor na Havajima da bi se vratio u Belu kuću i nadgledao dogovore oko usvajanja američkog budžeta za narednu godinu, u poslednji čas, slično kao i prošle godine.

(Tanjug, foto: Beta/AP/Charles Dharapak)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

SAD: Dobitnici i gubitnici dogovora

Izvor: B92, 03.Jan.2013, 12:40

Vašington -- Barak Obama potpisao zakon kojim je izbegnuta "fiskalna provalija" u SAD. Umereni bogataši najveći dobitnici dogovora. Bogati Amerikanci ostaju na udaru...Koristi od dogovora imaće i nezaposleni, vojna industrija i naslednici. Bolnice i članovi Kongresa će, s druge strane, trpeti posledice...Usvajanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.