OD NOVE GODINE RIGOROZNI USLOVI ZA PENZIJU

Izvor: MC Bor, 24.Dec.2010, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD NOVE GODINE RIGOROZNI USLOVI ZA PENZIJU

Svi radnici koji su ostvarili uslove za penzionisanje trebalo bi da što pre podnesu zahtev. Od 1. januara važiće rigorozniji uslovi
SVI koji su ispunili bilo koji od uslova za odlazak u penziju trebalo bi da predaju zahtev Fondu PIO u narednih nedelju dana jer će ih u novoj godini sačekati teži uslovi. Žene i muškarci koji imaju dovoljno godina za starosnu penziju ukoliko ne predaju zahtev, >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << u 2011. godini moraće da odrade još šest mesci,objavile su 'Večernje novosti'.
A usvajanjem novog penzijskog zakona, koji će biti izglasan 29. decembra, sa pooštrenim uslovima će se suočiti i svi oni koji imaju pun radni staž i minimalnu donju starosnu granicu, kao i oni koji u penziju žele na osnovu beneficiranog radnog staža.

- Osiguranici koji bi da ostvare pravo na starosnu penziju po uslovima koji važe u 2010. godini, a to su žene sa 59 godina i šest meseci i muškarci sa 64 godine i šest meseci, morali bi da raskinu radni odnos najkasnije do 30. decembra i da zahtev za penziju podnesu najkasnije do 31. decembra - objašnjava Jelica Timotijević, iz Fonda PIO. - Ukoliko zahtev za penziju podnesu u narednoj godini, samim tim će i pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvariti pod izmenjenim uslovima.
Sa podnošenjem zahteva trebalo bi da pužure i oni koji imaju odrađen pun radni staž jer ukoliko imaju “samo” 53 godine života - što je prema važećim propisima najniža starosna granica - u narednoj će godini morati da odrade još četiri meseca pošto će na snagu, po svemu sudući, stupiti novi zakon o PIO.
- Muškarci koji su odradili 40 godina staža i žene koje imaju pun staž od 35 godina se do kraja ove godine mogu penzionisati ako imaju 53 godine života dok će prema novom propisu, ova starosna granica biti podignuta - kaže Mira Mirkov, direktor “Penzija info”. - To može biti slučaj sa mnogim radnicima koji nemaju visoko obrazovanje jer naš zakon dozovoljava zapošljavanje već od 15. godine. Frizerke, na primer, mogu da rade čim završe treći stepen škole, dakle, već od 17. godine života. Ima i niz drugih delatnosti u kojima se radnici mogu penzionisati već sa 53 godine života.
Oprezni bi trebalo da budu i radnici kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem.
- Od Nove godine će, ako se usvoji zakon, važiti oštrija pravila pri računanju beneficiranog radnog staža - dodaje Mirkov. - Tako je prema sadašnjim propisima u poslovima gde se na tri odrađene godine dodavala jedna, ubuduće će važiti pravilo da se radi pet kako bi se priznalo dodatnih 12 meseci.
Tamo gde se na dve i po godine odrađene godine dobijala jedna “gratis”, od Nove godine će se dodatna godina priznavati tek nakon odrađene četiri. Neće se menjati samo uslovi na poslovima gde se 12 meseci računa kao 18, pa će se tako i ubuduće na jednu godinu u radnu knjižicu upisivati jedna i po.
NOVI PENZIONERI
SVAKE godine oko 13.000 radnika promeni svoj status i postanu penzioneri. Već Fond PIO beleži povećanje od 1,5 odsto penzionera godišnje (za zaposlene 1,7 odsto, za samostalne delatnosti 4,8 odsto, za poljoprivrednike 0,1 odsto).
STIŽE I BONUS OD 5.000 DINARA
PENZIONERI koji pripadaju kategoriji zaposlenih u petak će preko svojih tekućih računa primiti drugi deo novembarske penzije, a od ponedeljka će ih poštar donositi na kućnu adresu. Istovremeno, onima koji pripadaju istoj kategoriji (zaposlenih) i deo penzije primaju iz inostranstva (pod uslovom da im mesečni iznosi ne prelaze 30.000 dinara) biće dodata i jednokratna pomoć Vlade od 5.000 dinara

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.