Novogodišnja vožnja kajakom!

Izvor: Press, 22.Dec.2010, 04:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novogodišnja vožnja kajakom!

Božin Jovanović punih 26 godina svakog prvog januara od 13 do 14 sati vozi kajak na Toplici u centru Prokuplja. Tu tradiciju nastaviće i ovog 1. januara
Božin Jovanović (65) iz Prokuplja već 26 godina čestita Novu godinu svojim sugrađanima tako što svakog 1. januara vozi kajak na Toplici.
Njegova vožnja traje oko sat vremena i za to vreme napravi krug od 1.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << metara, od gvozdenog do betonskog mosta i nazad na reci Toplici u samom centru grada.
Tu neobičnu tradiciju nikada nije prekidao i nikada ga ništa nije sprečilo da od 13 do 14 časova, uz transparent „Srećna Nova godina", vozi kajak. Na početku su ga gledali kao čudaka, ali svake godine dobijao je sve više pristalica. Kako kaže, već sada ga pitaju na ulici da li će i ove godine da vozi kajak.
Ima vernu publiku
- Ne smem da razočaram Prokupčane, a mislim i da mi ta vožnja donosi sreću. Ona donosi i druženje, a nije u pitanju samo moja ljubav prema vodi i sportu. To je tradicija po kojoj sam poznat u gradu i ja neću da je prekidam - kaže Božin. On čak publici koja dođe na reku postavi sto sa đakonijama. Od alkohola se na njemu jedino nađe šampanjac, koji otvori kada završi vožnju.
- Posle vožnje popričam malo sa onima koji su došli da me pozdrave i počastimo se. Tako mi počne svaka godina i do sada su uvek sve bile dobre. Pokušavam svoju ljubav prema reci i kajaku da prenesem i na moje najbliže. Sve troje dece odlično voze kajak i često su sa mnom. Ovog 1. januara pored mene voziće još i moj sin i jedna naša prijateljica. Sve je više onih koji su spremni da zajedno sa mnom dele ovaj trenutak - najavljuje Božin.
Ni hladnoća ga ne sprečava
On kaže da je na ideju da svakog prvog januara vozi kajak došao kada je pre 26 godina razmišljao šta da uradi, a da to bude nešto novo i nesvakidašnje.

- Pošto volim veslanje, nekako mi je sama ideja došla od sebe. U Moskvi Novu godinu obeleže tako što se kupaju u reci, u Sao Paulu trče... E onda neka se u Prokuplju vozi kajak! I tako je sve počelo - priseća se on. Njegova čvrsta volja nikada nije dozvolila da preskoči neki 1. januar. Bilo je i izuzetno oštrih zima, kada se Toplica ledila i led nije mogao probiti. Tada Božin malo promeni svoju putanju, pa vozi niže, gde su brzaci.
- Prošle godine bilo je 10 ispod nule. Duvao je jak vetar. Nisam odustao, već sam veslao niže. Jedva sam uspeo da uđem u kajak od vetra i, pravo da vam kažem, mislio sam da ću se prevrnuti. Na sreću, nisam - priseća se on, i dodaje da često autobus koji prolazi sa putnicima preko mosta stane i svi putnici izađu da gledaju da li će se prevrnuti dok vesla.

- Možda se i razočaraju, jer uvek ostanem u kajaku, ali mi u svakom slučaju aplaudiraju, pozdravljaju me i odlaze. Nadam se da ću još mnogo godina ovo da činim - kaže Božin.
On čitavo leto provodi na obližnjem Rastovničkom jezeru, na kojem vozi kajak i priprema se za prvojanuarsku vožnju. Za njega je ta vožnja smisao novogodišnjih praznika, a Prokuplje ga zna po njoj. Pre nekoliko godina na lokalnoj televiziji, koja je pokrenula akciju „Događaj godine", gledaoci su ga predložili za prvu nagradu. Pobedila je humanitarna akcija, a Božin je poneo drugo mesto. Ipak, 26 godina nosi prvo mesto u vožnji kajakom.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.