Nove dozvole zbog greške, ali čije

Izvor: B92, 20.Jan.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove dozvole zbog greške, ali čije

Beograd -- Zbog administrativne greške, vlasnici automobila kojima u saobraćajnim dozvolama nije upisan podatak o maksimalnoj dozvoljenoj masi vozila moraće da vade nove.

To i nije najveći problem već činjenica da će taj trošak od 1.200 dinara morati sami da pokriju jer se i u MUP-u i u preduzećima koja obavljaju tehnički pregled ograđuju od ovog propusta.

Zoran Komadina samo je jedan od vozača kojeg je godinu dana nakon što je izvadio novu saobraćajnu dozvolu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dočekalo neprijatno iznenađenje!

"Rekli mi da i ove godine za produženje registracije moram da radim sve ponovo! Ja pitam kako, a oni meni - e pa znate nije upisan podatak težina. Mora nova da se štampa pa plaćate ponovo zavodu za izradu novčanica, plaćate MUP-u njihov posao zašto nema tog podatka. Ja ih pitam pa kako je to moguće, kako je prethodna saobraćajna izdata, da li je ona bila ispravna i šta će mi nova, ja je ne tražim", kaže ovaj građanin Beograda.

Zoran je morao da plati još 1200 dinara to što u njegovoj saobraćajnoj dozvoli polje pod slovom F1, gde se upisuje maksimalna dozvoljena masa vozila.

U MUP-u kažu da je do propusta došlo zbog toga što privredna društva koja su obavljala tehnički pregled nisu upisala sporni podatak.

"Kada su u pitanju tehnički podaci vozila ti podaci se upisuju sa registracionog lista koja popunjavaju i overavaju ovlašćena lica u privrednim društvima koja obavljaju tehnički pregled. Ako su na registracionom listu netačno popunjeni podaci upisani na saobraćajnoj dozvoli su deo njihove greške", kaže za B92 Zorica Kasalica iz MUP-a Srbije.

U Agenciji za registraciju vozila za B92 međutim objašnjava da su oni od januara prošle godine sve podatke uredno unosili u nove registracione listove.

"Mi smo radili po novom šifrarniku da bi opravdao tehničke preglede jer imamo kontrolu i bilo šta da smo pogrešno uneli dolazi do zatvaranju tehničkog pregleda. Znači nepažnja ili radnika u MUP-u ili propusta programa samog. Nisu bili spremni za to, jer neki supovi nisu ni radili od počekta prošle Nove godine iz jednog prostog razloga - nisu bili spremni za to", kaže za B92 Zoran Ašković, iz Tehničkog pregleda "Dokument".

I profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić smatra da je ipak u ovom slučaju zakazao MUP Srbije.

"Možete da tražite odgovorno lice koji je obavljalo tehnički pregled i čoveka koje je vršio registraciju, pri čemu ja lično preferiram ovog koji je radio registracij,u jer je on morao da pogleda da li postoje svi podaci, čak i u slučaju kada grešku napravi tehnički pregled. Pa možete da tražite između njih za ponovno izdavanje dozvole. E taj koji je krivac treba da snosi troškove", rekao je Vujanić.

On dodaje i da podatak o masi automobila ne mora da bude zapisan na saobraćajnoj dozvoli, jer to nije toliko važno kao što je u slučaju teretnih vozila.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za novu saobraćajnu - iz svog džepa

Izvor: B92, 20.Jan.2012

Već smo pisali o tome da će vlasnici automobila kojima u saobraćajnim dozvolama nije upisan podatak o maksimalnoj dozvoljenoj masi vozila morati, zbog administrativne greške, da izvade novu dozvolu. Uz to, trošak, od 1.200 dinara, koliko košta novi dokument, ponovo će platiti iz svog džepa...Ovaj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.