Nova školska godina počinje štrajkom upozorenja

Izvor: Blic, 02.Sep.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova školska godina počinje štrajkom upozorenja

Nova školska godina za oko 900.000 djaka u Srbiji zvanično počinje sutra, ali, ipak, neki učenici će se odmarati dan duže, zbog štrajka upozorenja koji organizuje Unija sindikata prosvetnh radnika.

Unija sindikata, koja ima članstvo od 30.000 zaposlenih, u oko 700 škola, protest će održati u podne na Trgu Nikole Pašića. Razlozi za nezaovoljstvo su, kako navode u tom sindikatu, loš materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, ali i generalno loši uslovi rada u školama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i odnos države prema prosveti.

Još nije izvesno koliko će škola stupiti u štrajk.

Članovi Unije sindikata će nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića krenuti u protestnu šenju, a svoje zahteve će dostaviti i prijem zatražiti, kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića.

- Još prošle nedelje smo zatarazili prijem kod predsednika države premijera i ministra. Nadam se da će sutra imati vremena za nas, ako i ne bude razgovora, mi ćemo im naše zahreve ostaviti na pisarnici i ostavićemo im vremena da sve to razmotre - kazao je agenciji Beta predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Taj sindikat traži da prosvetnim radnicima u oktobru plate budu uskladjene sa inflacijom, a da od naredne godine imaju zarade 30 odsto veće od proseka. Traže se i bolji uslovi rada i odnos prema prosveti, kao i rešavanje problema viška zaposlenih, a prema podacima tog sindikata više od 3.000 nastavnika nema pun fond čaova.

Članovi Unije prvog dana školske godine časove će držati jedino đacima prvacima, a njih će ove godine biti oko 73.000.

Sindikatima obrazovanja Vlada je ponudila povišicu od dva odsto u oktobru i još dva odsto u aprilu, a reprezentativni sindikati su nezadovoljni ovom ponudom. Očekuje se nastavak razgovora.

Ministarstvo: Sve je spremno za početak školske godine

Iz Ministarstva prosvete poručuju da je sve spremno za početak školske godine, da su škole uređene, u meri koju dozvoljajva ekonomska situacija, a kao jednu od najvažnijih stvari izdvajaju projekat besplatnih udžbenika, kojim će ove godine biti obuhvaćeno četiri generacije đaka.

Besplatne udžbenike, na početku nove školske godine, dobiće više od 300.000 đaka od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji.

Povezane vesti: Obradović: Besplatni udžbenici za više od 300.000 đaka Sindikati obrazovanja ponovo najavljuju štrajk Obradović: Drugo polugodište počinje na vreme Prosvetari najavili štrajk za sledeću nedelju Prosvetari najavili štrajk
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova školska godina počinje štrajkom upozorenja, sutra protestna šetnja u Beogradu

Izvor: Blic, 02.Sep.2012

Nova školska godina za oko 900.000 đaka u Srbiji zvanično počinje sutra, ali, ipak, neki učenici će se odmarati dan duže, zbog štrajka upozorenja koji organizuje Unija sindikata prosvetnh radnika. Još se ne zna koliko će škola stupiti u štrajk..Unija sindikata, koja ima članstvo od 30.000...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.