Njujorški fotograf „zaboravljenoj” deci

Izvor: Politika, 17.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujorški fotograf „zaboravljenoj” deci

Kalemegdan pod mesečinom, Crkva svetog Marka, novogodišnji tamburaši, beogradski mostovi neki su od motiva sa fotografija Danijela Četmena, fotografa iz Njujorka. Zbog velike ljubavi koju oseća prema srpskom narodu i u želji da pomogne mališanima bez roditelja koji žive u Prihvatilištu za decu i omladinu u Bulevaru oslobođenja, Četmen je organizovao aukciju ovih radova.

Na javnoj prodaji umetničkih fotografija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << održanoj juče u Starom dvoru, nadmetali su se direktori javnih preduzeća iz prestonice, predstavnici uspešnih kompanija, ličnosti iz javnog života i ne mnogo poznati ali svakako humani ljudi.

Pesmama dobrodošlice aukciju je otvorio hor Leontine Vukomanović „Čarolija”, a potom je, sa početnom cenom od 1.000 dinara održana licitacija na kojoj je dostignuta cena od 10.000 dinara po fotografiji.

Vladan Đukić, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu, pozdravio je goste i obratio se mališanima iz prihvatilišta.

– Kroz dom za decu lišenu roditeljskog staranja godišnje prođe od 400 do 600 mališana tražeći pomoć i pažnju. Prihvatilište i Prihvatna stanica rade 24 sata i zbrinjavaju dečake i devojčice sa problemima u ponašanju, mališane bez roditeljskog staranja, žrtve nasilja, zanemarivanja, zlostavljanja i decu sa ulice. Klince u prihvatilište upućuju tužilaštvo, policija i centri za socijalni rad a dešava se i da sami zakucaju na vrata, u nadi da će se okupati i nahraniti ili dobiti zaštitu. Ovim gestom želimo da damo na znanje deci bez roditelja da nisu sama u ovom gardu i da postoje ljudi dobre volje koji su spremni da im pomognu – kaže Đukić.

Prikupljenih više od 90.000 dinara dobro će doći, kako kažu deca iz prihvatilišta, za osnovne egzistencijalne potrebe i kupovinu neophodnih stvari za dom.

Među gostima koji su rado odvojili koju hiljadarku iz novčanika bili su i košarkaši i odbojkašice Crvene zvezde, a događaju su prisustvovali i predstavnici Fondacije princeze Katarine Karađorđević, OEBS-a i diplomatskih sedišta u Srbiji.

Četmen, koji je poklonio svoje fotografije, sarađivao je sa misijom Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama na prikupljanju pomoći za decu, kazao je da Srbiju smatra svojom drugom domovinom.

LJ. P.

[objavljeno: 17/01/2009]
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Za srećnije detinjstvo

Izvor: Blic, 17.Jan.2009

Predstavnici stranih misija u Srbiji, privrednici, umetnici, ali i čelnici Grada Beograda „nadmetali" su se juče u Starom Dvoru za fotografije na kojima su prikazani Kalemegdan, Ušće, trubači, kao i mostovi Beograda. Prihod humanitarne aukcije umetničkih fotografija Srbije, američkog fotografa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.