Nenad Ognjenović: Na dug Galenike nismo mogli uticati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenad Ognjenović: Na dug Galenike nismo mogli uticati

BEOGRAD -

Generalni direktor farmaceutske kompanije Galenika Nenad Ognjenović izjavio je danas da je dug kompanije od 14 miliona evra 2010. godine nastao zbog kursne razlike, razlike u međunarodnim knjigovodstvenim standardima i troškova kamata za kredit za izgradnju nove fabrike.

Ognjenović je na konferenciji za novinare kazao da na to rukovodstvo nije moglo da utiče.

On je dodao da je do blokade računa kompanije od nekoliko dana, o čemu su mediji pisali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << došlo jer je Rajfajzen banka aktivirala menice veledrogerije Velefarm.

Upitan da li to znači da je Galenika garant kredita veledrogerijama, on je odgovorio potvrdno i dodao da to rade sve farmaceutske kompanije. Kako je objasnio, plate zaposlenima su zbog toga isplaćene sa tri dana zakašnjenja.

Ognjenović je kazao da veledrogerije Galenici duguju oko 90 miliona evra, od čega najviše Velefarm (oko 50 miliona evra) i dodao da su im isporučivali lekove i pored problema u naplati potraživanja jer nije bilo drugog načina, pošto Galenika nema svoju maloprodajnu mrežu.

"Nismo želeli da ostavimo građane Srbije bez lekova koje Galenika proizvodi. Oko 20 odsto svih prepisanih recepata u Srbiji na godišnjem nivou čine naši lekovi", podvukao je Ognjenović i izrazio sumnju da možda nekome odgovara da se ti lekovi ne nađu na tržištu kako bi se uvozili po znatno višim cenama.

On je kazao da na današnji dan Galenika raspolaže sa lekovima ukupne vrednosti od oko 30 miliona evra, što je, kako je kazao, garancija za stabilno snabdevanje tržišta.

On je povodom pisanja medija o povećanju zarada u toj kompaniji i pored duga kazao da plate nisu povećavane već dve godine u skladu sa odlukom vlade, ali da je fond za zarade povećan za 14 odsto jer su svima prošle godine podelili regres u visini od 80.000 dinara.

Ognjenović je kazao da im je namera bila očuvanje standarda zaposlenih, imajući u vidu rast cena od oko 12 odsto. On je kazao i da je prosečna plata u toj kompaniji oko 53.000 dinara.

Prema njegovim rečima, nije bilo ni prekobrojnog zapošljavanja a 150 novih radnika je zaposleno u novoj fabrici.

On je kazao da se pri zapošljavanju ceni znanje, ali i dodao da je "živ čovek, pa nekada zaposli nekoga svoga".

"I vi bi nekoga svoga nekada primili. Ne mogu da kažem da i ja to nisam činio", kazao je Ognjenović i dodao da se u fabrici zapošljavaju deca i rodbina bivših radnika i da ima slučajeva da u Galenici rade po tri četiri generacije porodice.

U Galenici je trenutno zaposleno 2.545 radnika.

Ognjenović je kazao i da je prošle godine Galenika otplatila kredit za izgradnju nove fabrike u vrednosti od osam miliona evra i uložila 12 miliona evra u prateću opremu, što je kako je objasnio, bila njihova zakonska obaveza, jer bi u suprotnom bio nemoguć nastavak proizvodnje.

"Kada smo došli pre dve godine Galenika je bila bez tržišta, proizvodnje i sertifikata", rekao je on.

Kada je reč o ugovoru sa američkom kompanijom "Abot" i gubitku licence za proizvodnju leka Brufen, Ognjenović je kazao da je Galenika licencu za proizvodnju tog leka izgubila još 2007. godine, jer nisu imali potrebne standarde, tako da je taj lek u Galenici samo pakovan.

U međuvremenu su dobijeni potrebni standardi, kazao je Ognjenović i objasnio da je krajem prošle godine potpisan novi ugovor prema kome će se u Galenici proizvoditi i Brufen i Flugalin, ali će dozvolu za promet i dalje imati kompanija Abot, zbog promene poslovne politike te kompanije.

Na konferenciji za novinare su podršku rukovodstvu dali predstavnici oba reprezentativna sindikata - Saveza samostalnih sindikata i Nezavisnosti.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ognjenović: Rukovodstvo Galenike nije moglo da utiče na gubitak

Izvor: EMportal, 21.Mar.2011

Gubitak Galenike u 2010. od 14 miliona evra nastao je usled gubitaka na kursnim razlikama, nenaplaćenim potraživanjima i troškovima kamata za kredite, na koje menadžment Galenike nije mogao da utiče, izjavio je danas direktor Galenike Nenad Ognjenović.

Nastavak na EMportal...

"Mešetarenje protiv Galenike"

Izvor: B92, 21.Mar.2011

Beograd -- Sindikati farmaceutske kompanije Galenika AD optužili su mešetare i lobi grupe da vode kampanju protiv te kompanije kako bi joj snizili vrednost...Oblik kampanje protiv Galenike, kako to vide sindikati, je i pokretanje menice Veledrogerije, zbog čega je Galenika nekoliko dana bila u blokadi...Rukovodstvo...

Nastavak na B92...

Ognjenović krivicu svalio na kupce, kurs i krizu

Izvor: Danas, 21.Mar.2011

Nemogućnost naplate potraživanja od veledrogerija osnovni je uzrok problema sa kojima se Galenika suočava, a te kompanije nam duguju 90 miliona evra za isporučene i prodate lekove. Najveći dužnici su Velefarm, Vetfarm i BG farm - rekao je generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović, na jučerašnjoj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.