Ponedeljak, 21.03.2011.

16:58

"Mešetarenje protiv Galenike"

Sindikati farmaceutske kompanije Galenika AD optužili su mešetare i lobi grupe da vode kampanju protiv te kompanije kako bi joj snizili vrednost.

Izvor: B92

Default images

Oblik kampanje protiv Galenike, kako to vide sindikati, je i pokretanje menice Veledrogerije, zbog čega je Galenika nekoliko dana bila u blokadi.

Rukovodstvo te farmaceutske kompanije objasnilo je da je dug od 14 miliona evra, koji je načinjen u 2010, rezultat kursnih razlika i dugova kupaca.

Šta je recept da farmaceutska kompanija napravi ogromne dugove? Kursne razlike i velika kašnjenja kupaca i zdravstvenih ustanova, kaže menadžment.

Jedna od najvećih srpskih farmaceutskih kompanija Galenika AD napravila je prošle godine gubitak od 14 miliona evra. Uz to, račun kompanije bio je blokiran nekoliko dana jer je pokrenuta menica Veledrogerije, jednog od kupaca Galenike.

"Naš kupac nije bio solventan. On kaže, njemu duguju zdravstvene ustanove. Ja tu vidim rešenje, ako naš kupac ne može da plati, neka nam ustupi potraživanja iz tih zdravstvenih ustanova", kaže Nenad Ognjenović, direktor Galenike AD.

U Galenici objašnjavaju da im kupci duguju oko 8 miliona evra, dok je ostatak duga načinjen zbog kursnih razlika, jer se sirovine plaćaju u devizama, a lekovi prodaju u dinarima. Menadžment te kompanije odbacio je bilo kakve spekulacije da je dug napravljen zbog štetnih ugovora. Da ih nije tako, objasnili su na primeru brufena.

Rukovodstvo Galenike, ali i oba sindikata, navode da se u poslednje vreme vodi kampanja protiv te kompanije kako bi se snizila njena vrednost. Galenika je u ovom slučaju, kako tvrde, žrtva mešetara i uvoznog lobija.

"Sindikat nezavisnost je od pre par dana u mobilnom stanju i biće dok ne prođe ova kampanja. Iskoristićemo sva raspoloživa sredstva u zaštiti kompanije i zaposlenih. Zaposleni u Velefarmu, RZZO i državnim institucijama redovno primaju plate. I mi smo ih primali i primili sada sa zakašnjenjem, ali ako se ovo hitno ne reši pozvaćemo radnike iz farma industrije na zajedničku akciju", kaže Zoran Pantelić, iz sindikata Nezavisnost.

U Galenici navode i da nije tačno da su prošle godine povećali plate svojim radnicima, već da su im, kako kažu, samo dali regres od 80.000 dinara kako bi očuvali standard svojim radnicima koji u proseku primaju oko 53.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

17 h

Podeli: