Nastavlja se osnivanje nove nacionalne avio kompanije

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 12.Dec.2010, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se osnivanje nove nacionalne avio kompanije

BEOGRAD - Vlada Srbije će nastaviti proces osnivanja nove vazduhoplovne kompanija, koja treba da preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom stranom kompanijom, izjavio je  državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

Vlada je na telefonskoj sednici 16. aprila ove godine usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

- U skladu sa strategijom vlade ugovorena je usluga konsaltinga za formiranje novog nacionalnog prevoznika i sa izabranim savetnikom će biti urađena analiza postojećeg stanja „Jat ervejza" i pripremljen budući tender - rekao je Miljković.

On je podsetio da je za savetnika u predstojećoj transformaciji „Jat ervejza" 17. novembra izabrana na tenderu konsultatska kuća "Dilojt" i da samo još treba da prođe zakonski rok za žalbe.

- Konsultant će imati obevezu da izabere novog strateškog partnera i da zajedno sa njim u novo preduzeće unese onoliko kapitala koliko to bude unela država - kazao je Miljković podsetivši da je rok za osnivanje novog avioprevoznika Srbije kraj 2011.

Država želi, prema rečima Miljkovića, da učini Jat atraktivnijim za pronalaženje strateškog partnera, nakon što je ranije propao pokušaj privatizacije tog javnog preduzeća.

On je kazao da pregovori menadžmenta „Jat ervejza" sa „Turkiš erlajnsom" o strateškom partnerstvu traju već duže i da je ta turska kompanija vrlo zainteresovana za takav poslovni aranžman u Srbiji.

- Naravno nama kao državi je u interesu da se kao investitor pojavi kompanija koja je u ovom trenutku treća u Evropu (po obimu poslovanja) - istakao je Miljković dodajući da je „Turkiš erlajns" velika firma, koja ima 154 aviona, a naručila je još 104 nove letelice.

On je dodao da bi ukoliko ta turska kompanija uđe u strateško partenErstvo sa srpskom aviokompanijom građani Srbije imali avioprevoznika koji će moći da realizuje i prekookeanske letove.

Upravni odbor i Skupština akcionara "Jat ervejza" razrešili su ove sedmice dužnosti dosadašnjeg generalnog direktora kompanije Srđana Radovanovića i na mesto vršioca dužnosti direktora imenovali njegovog zamenika Vladimira Ognjenovića, po preporuci koju je dala Vlada Srbije.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.