NIS u plusu, Rusi ga preporodili

Izvor: B92, 02.Mar.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS u plusu, Rusi ga preporodili

Beograd -- Dobit Naftne industrije Srbije iznosila je u prošloj godini 16,5 milijardi dinara, izjavio je generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko.

Kravčenko je istakao da je to bila "prva pozitivna poslovna godina u novoj istoriji NIS-a".

Pored neznatnog povećanja poreza, osnovni izvori dobiti bili su rast proizvodnje nafte i gasa, povećanje unutrašnje efikasnosti i stabilizacija kursa dinara prema evru i dolaru u drugoj polovini prošle godine.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NIS-a je reako da je dobit pre oporeizvanja, odbitka kamate i amortizacije (EBITDA) u 2010. godini bila 32,4 milijarde dinara, za 10,4 milijarde veća nego u 2009.

I pored pada ukupne potrošnje, NIS je na srpskom tržištu prošle godine povećao udeo na 66,5 odsto, rekao je Kravčenko i dodao da je 2010. bila prva godina u kojoj je udeo NIS-a povećan i u maloprodaji i u velikoprodaji. NIS je, kako je istakao Kravčenko, prošle godine smanjio zaduženost za 382 miliona dolara i sada je zadužen 611 miliona.

Kravčenko je kazao da će Upravni odbor i Skupština akcionara NIS odlučiti na koji će način biti raspoređena dobit koju je NIS ostvario u prošloj godini.

U 2011. godini Gaspromnjeft, koji je vlasnik 51 odsto NIS-a, planira investicije u razvoj naftne kompanije od 250 miliona evra i podsetio da je u prošloj uloženo 210 miliona evra.

On je istakao da je pad vrednosti dinara prema dolaru od oko 19 odsto i pad vrednosti dinara prema evru od 10 odsto imao negativan uticaj na poslovanje NIS-a u prošloj godini.

On je izrazio očekivanje da će NIS i u ovoj godini zabeležiti pozitivan finansijski rezultat i dodao da će NIS poštovati sve prihvaćene investicione obaveze u Srbiji i modernizaciju Rafinerije u Pančevu.

Govoreći o akcizama na naftne derivate, Kravčenko je izrazio očekivanje da će država naći zadovoljavajuće i izbalansirano rešenje za sve.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.