Mnogi bi na kućnu robiju

Izvor: Politika, 14.Avg.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogi bi na kućnu robiju

Narukvicu za elektronski nadzor trenutno u Srbiji nosi 55 osuđenih, a svakodnevno pristižu nove molbe da se pravi zatvor zameni kućom

U Prvi osnovni sud u Beogradu svakodnevno pristižu molbe osuđenih da im se kazna zatvora zameni kućnom varijantom, sa elektronskom narukvicom ili bez nje. Među njima je najviše osuđenih za krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja, zatim za držanje oružja, ali i za razbojništva.

Na današnji dan u Srbiji ima 55 osuđenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji svoje kratke kazne izdržavaju kod kuće. Međutim, očekuje se da će ih do kraja godine biti najmanje oko dve stotine.

Posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih sankcija (ZIKS), u maju ove godine, došlo je do prave navale za kućni zatvor. Naime, ovakav način izdržavanja kazne mogu tražiti svi oni koji su osuđeni na kazne zatvora do godinu dana, i to kako oni koji tek treba da se jave u ustanovu za izvršenje krivičnih sankcija i otpočnu brojanje zatvorskih dana, tako i oni koji su već u zatvoru. Ima slučajeva da su već izdržali više od polovine kazne, ali zahtevaju da preostalih nekoliko meseci „dosluže” kod kuće.

– Molbe stižu svakodnevno i o njima odlučuje predsednik suda, po pribavljenom mišljenju tužioca i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Predsednik suda donosi rešenje, kojim nalaže da se kazna zameni kućnim zatvorom ili kojim odbija molbu, a osuđenik ima pravo žalbe, o kojoj odlučuje predsednik Apelacionog suda u Beogradu – kaže za „Politiku” Dušan Agatonović, zamenik predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Kada rešenje o promeni načina izdržavanja kazne stigne u Ministarstvo pravde, odnosno njegovu Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, ova uprava ima rok od osam dana da sprovede rešenje.

– Nemamo problem sa količinom elektronskih narukvica. Mi ih iznajmljujemo i možemo ih zahtevati u neograničenom broju. Kada nam stigne rešenje, imamo osam dana da sprovedemo kaznu kućnog zatvora – kaže Zorana Vučićević, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Osuđenici se najpre obraćaju predsedniku suda pred kojim je doneta prvostepena presuda.

„Posle pravnosnažnosti presude, kao i u toku izdržavanja kazne, osuđeni, javni tužilac i direktor Uprave mogu podneti predlog da se osuđenom, kome je izrečena kazna zatvora do jedne godine, kazna izvrši bez napuštanja prostorija u kojima osuđeni stanuje”, kaže član 174e Zakona o izmenama i dopunama ZIKS-a.

– Događa se da predlog podnesu i osuđeni na godinu i po ili dve godine zatvora. Takvi predlozi se odbijaju, jer zakon kaže da to moraju biti osude do godinu dana. Međutim, i tu ima izuzetaka, jer na izdržavanje kazne kod kuće ne mogu biti upućeni oni koji su osuđeni za nasilje u porodici . Sud u svakom pojedinačnom slučaju proverava da li su ispunjeni svi uslovi za izdržavanje kazne kod kuće – kaže Dušan Agatonović.

U odluci kojom se usvaja predlog za izdržavanje kazne kod kuće, sud takođe određuje da li će osuđeni imati elektronsku narukvicu ili neće. Sud će pri tom voditi računa o tehničkim mogućnostima izvršenja kazne, kao i o drugim okolnostima, kao što su mesto i uslovi stanovanja, mogućnosti za vršenje nadzora bez elektronskog praćenja, kao što su telefonski pozivi i obilasci poverenika zaduženih da proveravaju da li osuđenici napuštaju mesto stanovanja.

Osuđeni izuzetno može i napustiti prostorije u kojima stanuje, uz znanje i odobrenje nadležnih za sprovođenje ovakvog načina izdržavanja kazne. Tako osuđenik u kućnom zatvoru može da ode kod matičara da se venča ili na fakultet da polaže ispit. Može i da radi, ako nije osuđen za krivično delo u vezi sa radom, ali i da obrađuje zemlju, ukoliko se bavi poljoprivredom kao stalnom delatnošću. Naravno, ima pravo i da ode kod lekara ako mu je potrebna medicinska pomoć.

Međutim, ukoliko osuđenik napusti prostorije u kojima stanuje, i to u trajanju od 12 časova, ili dva puta po šest časova, Uprava će o tome odmah obavestiti sud i policiju. Ipak, napuštanje prostorija bez dozvole se odmah registruje ako osuđenik ima narukvicu. Jedan takav uređaj košta pet hiljada evra i zato je pronađeno jeftinije rešenje – da se narukvice iznajmljuju.

Kako saznajemo, među osuđenicima koji još nisu počeli da izdržavaju kaznu – sada je mnogo više onih koji traže zamenu za kućni zatvor nego onih koji traže odlaganje izvršenja kazne. Jer, sve je lakše ako se ne ide u zatvor i mnogi razmišljaju da im je mnogo bolje da što pre „otaljaju” ovu obavezu, kad već moraju, a izmene zakona im idu naruku, zajedno sa narukvicom na nozi. Nikad se ne zna kada će se zakon ponovo promeniti.

Aleksandra Petrović

objavljeno: 15.08.2011.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.