Ministar: Više studenata na budžetu

Izvor: B92, 28.Maj.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Više studenata na budžetu

Beograd -- U novoj školskoj godini na akademskim, strukovnim i master studijama o trošku budžeta školovaće se 36.233 studenta, što je za 3,2 odsto više nego prošle godine.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović ponovio je stav ministarstva i vlade da školarine ne treba povećavati.

"Prema odluci koju je vlada usvojila, na osnovnim akademskim studijama ima mesta za nešto više od 21.500 budžetskih brucoša", rekao je Obradović na konferenciji za novinare. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Na 47 strukovnih škola ima mesta za blizu 7.000 brucoša, dok će na master studijama moći da se školuje više od 7.600 budžetskih studenata, rekao je on i naveo da će vlada naknadno usvojiti kvote za doktorske studije.

Na osnovnim akademskim studijama Univerzitet u Beogradu (UB) upisaće oko 9.330 budžetskih brucoša, Univerzitet u Novom Sadu blizu 5.000, niški Univerzitet 2.908, Univerzitet u Kragujevcu 2.200, Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici 1.049, u Novom Pazaru 605, Univerzitet umetnosti 282 i Univerzitet odbrane 215 brucoša.

Kvote su usvojene u skladu sa pravilima akreditacije visokoškolskih ustanova, naglasio je Obradović u Vladi Srbije i naveo da su o broju budžetskih brucoša na osam državnih univerziteta konsultovane Nacionalna služba za zapošljavanje, Privredna komora Srbije i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Odmah posle vladine odluke, univerziteti i fakulteti raspisuju konkurse sa detaljnim podacima o kvotama na pojedinim studijskim programima, školarinom, upisnim terminima.

Prema ranijem predlogu UB, prijavljivanje kandidata najverovatnije će trajati od 20. do 22. juna, polaganje prijemnih ispita obaviće se od 25. do 27. juna, a rezultati će biti objavljeni 28. juna.

Konačna rang lista, prema predlogu kalendara upisa, biće objavljena 2. jula, a do 12. jula mora biti završen upis u prvom roku. Drugi upisni termin je u septembru, od 3. do 30. septembra.

Uprkos stavu resornog ministarstva i vlade da školarine za samofinansirajuće studente ne treba menjati, šest od 31 fakulteta UB predložilo je veće cena upisa. To su Elektrotehnički fakultet, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Šumarski fakultet, Fakultet političkih nauka, Pravni i Geografski fakultet.

Broju bužetskih studenata treba dodati i kvote za samofinansirajuće studente.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.