Medijska koalicija: Loš položaj medija

Izvor: RTS, 27.Jun.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska koalicija: Loš položaj medija

Udruženja novinara okupljena u Medijsku koaliciju zatražili efikasno sprovođenje Medijske strategije i povlačenje države iz vlasništva u medijima.

Medijska koalicija koju čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres upozorila je na izuzetno loš položaj medija u Srbiji, najteži od 2000. godine i ukazala da je neophodna brža primena Medijske strategije.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković rekao je da od nove vlade traže bržu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << primenu medijske strategije, završteka privatizacije medija, obelodanjivanje nacrta zakona o javnim servisima i javnom informisanju, suzbijanje piraterije i sprovođenje projekta digitalizacije.

Mirković je rekao da se mora završiti proces privatizacije medija jer učešće države u vlasništvu medija doprinosi nefer utakmici na "osiromašenom medijskom tržištu" i osvrnuo se na novinsku agenciju Tanjug koja je u stoprocentnom vlasništvu države.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da je prethodne četiri godine vlast bila uspešna jedino u uvođenju cenzure i samocenzure u medijima.

Ona je rekla da bi minimalni znak dobre volje nove vlade bio kada bi ona na jednoj od prvih sednica raspravljala o izveštaju pokojne predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać o medijskoj sceni Srbije i vlasničkim odnosima u medijima.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine ocenio je da je politička elita dovela medije na prag opstanka, jer su nejaki i poljuljani mediji podložni istrumentalizaciji.

Prema rečima predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašina Obradovića teško je i besmisleno postalo obeležavati godišnjice smrti kolega Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića kada su ubice i dalje na slobodi.

Obradović je istakao je da je degutantno slušanje obećanja onih koji su na vlasti da ta ubistva samo što nisu rasvetljena. Obradović je naveo da će od nove vlade tražiti osnivanje međunarodnog tima za istragu tih ubistava u kojem bi bili strani stručnjaci i predstavnici udruženja medija.

Taj tim bi utvrdio eventualne propuste u istrazi i da li ima razloga zbog kojih je nemoguće saznati imena ubica i nalagodavaca, naveo je Obradović.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.