Mađarski nacionalni savet osporio školske odbore

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski nacionalni savet osporio školske odbore

Za sve obrazovne ustanove u Senti Skupština će imenovati nove školske odbore jer u prethodnim nije konsultovan Mađarski nacionalni savet, odlučio Upravni sud

Subotica – Procedura izbora školskih odbora u svim obrazovnim institucijama u Senti treba da bude ponovljena. Upravni sud u Beogradu dao je za pravo Mađarskom nacionalnom savetu koji je 5. jula ove godine podneo 10 tužbi protiv senćanske lokalne uprave, i kako je saopštio dr Tamaš Korhec, predsednik Mađarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nacionalnog saveta, presudio u njihovu korist.

– Upravni sud je ove slučajeve kvalifikovao kao prioritetne i do sada je odlučeno u sedam slučajeva, od čega je već pet presuda i uručeno. Sva rešenja o imenovanju novih školskih odbora poništena su u celosti kao nezakonita jer prilikom izbora njihovih članova nije konsultovan Mađarski nacionalni savet. S obzirom na nacionalnu strukturu učenika, imali smo pravo da predložimo do tri člana školskih odbora na šta smo upozoravali tanku odborničku većinu u senćanskoj skupštini – rekao je Tamaš Korhec na konferenciji za novinare.

Upravni sud nije naložio u kom roku treba da se promeni način imenovanja školskih odbora, ali Korhec smatra da bi to trebalo učiniti što pre budući da su i sve dosadašnje odluke nezakonito izabranih članova školskih odbora ništavne. To znači da konkursi koji su raspisivani treba da budu poništeni, a da u školama nisu usvojeni nastavni i finansijski planovi. Korhec je posebno napomenuo slučaj izbora direktora u Gimnaziji u Senti koji je upravo počeo, ali se procedura mora vratiti na početak.

Ovo je prvi put da neki nacionalni savet ostvaruje svoja prava u društvenom i političkom životu kroz sud, ali Korhec je najavio da će reagovati i na svako buduće kršenje manjinskih prava jer je to, kako je rekao, njihovo pravo i obaveza.

Mađarski nacionalni savet nedavno je objavio spisak ustanova kulture koje su od posebnog interesa za njih, a kako su to učinili i drugi manjinski saveti, došlo se u situaciju da su u Subotici čak četiri nacionalna saveta iste institucije proglasili da imaju poseban interes za njihov rad. Na osnovu toga, oni traže da se upravni odbori ovih ustanova prošire sa njihovim članovima. U subotičkoj lokalnoj samoupravi to se smatralo i kao narušavanje izborne volje građana, jer sastav upravnih odbora odražava političku strukturu Skupštine. Zbog toga je traženo tumačenje iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Međutim, Korhec kaže da im Zakon o nacionalnim savetima daje pravo na prisustvo u upravnim odborima ustanova koje smatraju da su od posebne važnosti za njih.

– Taj proces sada je u toku. Procedura još nije razrađena, nije doneta uredba vlade, kao ni odluka Skupštine grada o načinu na koji će se to sprovoditi. Nemamo narušavanje naših prava, ali očekujemo da u narednom periodu ustanove donesu izmene svojih osnivačkih akata, i da to učini i lokalna samouprava, i na taj način prošire sastav svojih upravnih odbora članovima iz nacionalnih saveta. Niko ne osporava političku logiku u formiranju upravnih odbora, ali i nacionalni saveti su legalno izabrane demokratske institucije i tu treba pronaći balans interesa – rekao je Korhec.

A. Isakov

objavljeno: 18.11.2010.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NSM dobio spor protiv Sente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2010, 00:16

SENTA -..Nacionalni savet Mađara dobio je upravni spor protiv lokalne samouprave u Senti zbog nepravilnosti u imenovanju školskih odbora...Tako će, po svemu sudeći, u Senti morati da se biraju novi članovi Školskog odbora...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mađarski nacionalni savet dobio spor protiv senćanske uprave

Izvor: Danas, 18.Nov.2010

Škole u Senti prvi su primer sudski potvrđenih prava i ingerencija nacionalnih saveta koja su im dodeljena Zakonom o nacionalnim savetima. Naime, kako lokalna samouprava u Senti nije prilikom formiranja školskih odbora uvažila predloge Mađarskog nacionalnog saveta koji ima pravo da delegira članove...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.