Legalno gajenje marihuane u Švajcarskoj od Nove godine

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2011, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legalno gajenje marihuane u Švajcarskoj od Nove godine

U Švajcarskoj će od 1. januara na snagu stupiti novi zakon, takozvani Latinski sporazum, kojim se legalizuje gajenje konoplje u domaćim uslovima.

Zakon dopušta da svaki stanovnik kantona Ženeva, Vo, Nevšatel i Friburg uzgaja po četiri žbuna konoplje za vlastite potrebe, što neće izazvati administrativnu i krivičnu odgovornost. Takođe, neće biti potrebe ni da se prijavljuje gajenje "trave".

Samo za više do četiri žbuna marihuane građanin će morati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dobije specijalnu četvorogodišnju dozvolu. On mora da se registruje kao preduzimač, da ne bude osuđivan, da poseduje čistu kreditnu istoriju, da raspolaže specijalnom prostorijom i da zna da se stara o ovoj biljci.

* Italija: Marihuana sme da se gaji na terasi

Parlamentarnci navedenih kantona već su ratifikovali novi zakon. Takvim načinom, organi pravosuđa i policija rešili su da se bore protiv nezakonitog prometa lakih narkotika.

Zanimljivo je da se ovako radikalna liberalizacija zakonodavstva desila u Švajcarskoj u vreme jačanja borbe protiv prometa narkotika u mnogim evropskim zemljama. U Holandiji su čak uveli ograničenje za rad čuvenih kafe - šopova i prodaju "trave" turistima.

Ipak, u praksi se pokazuje da mnogi narkomani koji su počeli od marihuane, i osetili hemijski osećaj euforije kasnije prešli na teže narkotike.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.