Još bez leka na recept u privatnim apotekama

Izvor: Politika, 09.Jan.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez leka na recept u privatnim apotekama

Sve medikamente sa Liste lekova građani će moći da dobiju od sredine januara

Sve je spremno za zaključivanje ugovora između privatnih apoteka i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali prve lekove na „državne” recepte građani bi najranije mogli da dobiju u drugoj polovini januara. RFZO je, podsećamo, prvog radnog dana nove godine uputio javni poziv svim zainteresovanim privatnim apotekama za zaključivanje ugovora o izdavanju lekova i određenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pomagala na recept. Međutim, u fondu su pojasnili da od zainteresovanosti samih privatnih apoteka zavisi kojom će se dinamikom ugovori potpisivati.

– Mi smo potpuno spremni da sklopimo ugovore sa privatnim apotekama koje to žele, tačnije ugovor mogu potpisati sve apoteke koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, a rokovi za plaćanje lekova su 150 dana – izjavila je Sanja Mirosavljević, pi-ar RFZO.

Direktorka apoteka „Farmanea” Marija Golubović kazala je juče za „Politiku” da su u ovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi sve pripremili za potpisivanje ugovora, ali da se čekalo i objavljivanje Pravilnika o uslovima, kriterijumima za ugovaranja, koje je juče i zvanično stupio na snagu.

– Danas, a najkasnije sutra, poslaćemo svoju ponudu RFZO , onako kako se to od nas traži u modelu ugovora koji smo dobili. Rok za potpisivanje ugovora je 7. februar, a mi očekujemo da ćemo do sredine januara imati zaključen ugovor i da će u 20 naših apoteka građani moći da podignu na recept lekove sa Liste lekova, koje se izdaju na teret države. Ovo je veliki i značajan korak za izjednačavanje privatnih i državnih apoteka, a ja sam uverena da će kvalitet farmaceutske zdravstvene zaštite u privatnim apotekama biti jednak onim u državnim i pokazatelj da brinemo o pacijentima – kaže Marija Golubović.

U pozivu objavljenom na sajtu RFZO se navodi da se ponuda za zaključenje ugovora dostavlja filijali RFZO na čijem području apoteka ima sedište.

O. Popović

------------------------------------------------

Rajevac: Tražimo rok za plaćanje do 90 dana

Privatni apotekari potpisaće ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje o izdavanju lekova na recept samo pod uslovom da rok za plaćanje bude 60 do 90 dana, rekao je Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apotekara Srbije.

On je dodao da je neodrživo da rok za plaćanje bude 150 dana, a da potom vlasnici privatnih apoteka nemaju nikakve garancije da će taj rok biti i ispoštovan.

Tanjug

objavljeno: 09.01.2013.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.