Ugovor sa RFZO i problemi apotekara

Izvor: B92, 08.Jan.2013, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor sa RFZO i problemi apotekara

Beograd -- Državne apotekarske ustanove potpuno su nepripremljene za ulazak u tržišnu utakmicu s privatnim apotekama, ocenile su farmaceutske asocijacije.

Ove asocijacije, koje obuhvataju farmaceute iz privatnog i državnog sektora, zajedno su razmatrale odluku Ministarstva zdravlja da se od 1. januara omogući izdavanje lekova na recept i u privatnim apotekama.

"Postoji mnogo nerentabilnih apoteka po malim naseljima i udaljenim selima, čiji će se prihodi proširenjem konkurencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neminovno smanjiti. Zato će one vrlo brzo doći u nezavidnu situaciju bez plana kako će rešavati finansijsku nelikvidnost, što i nije moguće bez hitne državne intervencije", navode u zajedničkom saopštenju Farmaceutska komora Srbije, Savez farmaceutskih udruženja Srbije i Savez privatnih apotekara Srbije.

Oni, uz ocenu da je odluka ipak za svaku pohvalu, jer je Srbija već 20 godina jedina zemlja u svetu u kojoj pacijenti ne mogu da ostvare svoja prava u privatnim apotekama, „izražavaju opravdanu bojazan u vezi sa mogućim posledicama primene ove odluke u aktuelnim okolnostima i shodno problemima u dosadašnjoj praksi, iz kojih mogu proisteći dugoročno negativni efekti kako po sve zdravstvene osiguranike, tako i za apotekarsku delatnost“.

Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apotekara Srbije (SPAS), kaže za "Danas" da je sporno i to što je rok RFZO-a za plaćanje lekova izdatih na recept 150 dana.

"Tako sada ispada da ne želimo da potpišemo ugovor sa RFZO. To, naime, nije tačno, jer se dve decenije borimo da budemo jednako tretirani kao i državne apoteke. Mi smatramo da je 150 dana dug period, te postavljamo pitanje zašto je to tako, ako je ministar finansija Mlađan Dinkić rekao da će rokovi za plaćanje iznositi 45 ili 60 dana. Zašto to ne važi i za RFZO?", navodi Rajevac.

Inače, farmaceutske asocijacije takođe napominju da je hronični nedostatak sredstava u RFZO za finansiranje izdatih lekova na recept dovodio i mnoge državne apoteke do finansijske nelikvidnosti, ali su one to podnosile zahvaljujući svom monopolskom položaju.

"Pojedinačne privatne apoteke nemaju finansijske kapacitete da podnesu neizvesnost naplate sredstava, zbog čega će i ove vrlo brzo upasti u finansijske poteškoće. One privatne apoteke koje ne uđu u aranžman sa RFZO vrlo brzo će se zatvoriti jer ostaju izvan zdravstvenog sistema", kažu iz farmaceutske asocijacije i ocenjuju da će probleme nelikvidnosti zbog kašnjenja države u finansiranju ovih usluga jedino moći da premoste lanci privatnih apoteka, te da će individualne privatne apoteke ili propasti ili se utopiti u moćnije apotekarske lance.

RFZO: Isti uslovi za sve

Sve privatne apoteke koje žele da potpišu ugovor o izdavanju lekova na recept sa RFZO to mogu da učine od 1. januara.

U RFZO-u za "Danas" kažu da će sve zainteresovane apoteke imati iste uslove kao i državne. „S obzirom da su bili novogodišnji i božićni praznici, još nemamo informaciju u kojoj meri su apoteke zainteresovane za sklapanje ugovora.

Naše stručne službe će u najkraćem mogućem roku pregledati neophodnu dokumentaciju i, ukoliko ona bude kompletna i ispravna, zaključiće ugovor sa zainteresovanom apotekom“, navode u RFZO.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Još bez leka na recept u privatnim apotekama

Izvor: Politika, 09.Jan.2013, 13:31

Sve medikamente sa Liste lekova građani će moći da dobiju od sredine januara ..Sve je spremno za zaključivanje ugovora između privatnih apoteka i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali prve lekove na „državne” recepte građani bi najranije mogli da dobiju u drugoj polovini...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.