Jezik otkriva nove svetove

Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezik otkriva nove svetove

Nakon uspešno realizovane prve konferencije u Budimpešti prošle godine, drugu Međunarodnu konferenciju poliglota organizuje Kulturni centar Novog Sada od 10. do 12. oktobra.

- Širina percepcije koju govorenje više jezika nudi ljudima je od neprocenljivog značaja, naročito ako jezike učimo od detinjstva. Deca koja govore više jezika znaju da jedan predmet može da ima više naziva, a na taj način im se otvaraju vidici za drugačiji, otvoreniji pogled na svet. Smatra se >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da su poliglote ljudi koji su otvorenijih vidika. Ovo je jedinstvena prilika da se otvori prozor za građane Novog Sada u svet, u skladu sa prirodom našeg grada koji je od osnivanja višejezičan, kao i u skladu sa pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine - rekao je direktor KCNS Andrej Fajgelj.

Svečano otvaranje Konferencije zakazano je za petak u 13.30 u klubu „Tribina mladih“, gde će se, kao i u Velikoj sali KCNS, tokom vikenda održavati Konferencija. U organizaciji ovog značajnog naučnog skupa učestvuju i hiperpoliglote Emanuele Marini, Ričard Simkot i Aleks Rolingz.

- Sa nestrpljenjem očekujemo nove, zanimljive teme, govornike i više od 200 poliglota i jezičkih entuzijasta okupljenih na jednom mestu s istim ciljem: da se upoznaju, druže, pričaju, vežbaju jezike i nauče nešto novo - istakla je Aleksandra Stajić, koordinatorka projekta.

Blažena Homa Cvetković, jezička urednica časopisa „Ruske slovo“, navela je kako je predstojeća Konferencija veoma značajna zato što će, između ostalog, u prvi plan staviti i manjinske jezike.

Na konferenciji će učesnici imati priliku da čuju više od 15 tema podeljenih u dve sesije. Teme će biti prezentovane na srpskom i engleskom, a biće obezbeđen simultani prevod englesko-srpski i srpsko-engleski. S obzirom na Aristotelovo pravilo da je poliglota čovek koji govori sedam i više jezika, Kulturni centar Novog Sada će ovog vikenda biti Vavilonska kula.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.