Izabran vođa nove sirijske opozicije

Izvor: Blic, 12.Nov.2012, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabran vođa nove sirijske opozicije

Sastanak predstavnika sirijskih opozicionih grupa u Dohi završen je danas izborom lidera široke koalicije svih pobunjeničkih frakcija koje žele da sruše režim predsednika Bašara al-Asada.

Za predsednika Nacionalne koalicije Sirije izabran je šeik Ahmed Muaz al-Hatib. Njegov zamenik će biti Rijad Sejfi Suhejr al-Etesi, dok je za generalnog sekretara novoformiranog predstavnickog tela, koje uključuje predstavnike svih pobunjenickih grupa, izabran Mustafa al-Sabag. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ahmed Muaz al-Hatib, inženjer geofizike, rođen je 1960. godine u Damasku, bio je imam u džamiji Emeviji u tom gradu i prisustvovao je simpozijumima u Nigeriji, Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Holandiji. Al-Hatip je jedna od istaknutijih ličnosti sirijske opozicije, a u prošlosti je više puta bio zatvaran i proglašavan neprijateljem Al-Asadove vlasti.

Sirijske opozicione grupe potpisale su ranije danas inicijalni sporazum o formiranju nove koalicije snaga koje se bore da okončaju vladavinu predsednika Bašara al-Asada.

Novo telo, koje će biti sačinjeno od grupa unutar i izvan Sirije, zvaće se Sirijska nacionalna koalicija opozicionih i revolucionarnih snaga, rekli su delegati.

Sirijski nacionalni savet, koji je predvodio aktivnosti opozicije u poslednjih godinu dana, izgubio je poverenje SAD i drugih sila, koje smatraju da je on neefikasan i da je u njemu došlo do razdora usled ličnih nesuglasica.

Protesti protiv Asada počeli su skoro pre 20 meseci i vlast je na njih žestoko odgovorila. To je dovelo do sukoba u kojima je, prema tvrdnjama opozicionih grupa, poginulo više od 38.000 ljudi i koji su zapretili da se prošire i na susedne zemlje.

Povezane vesti: Izabran novi predsednik Sirijskog nacionalnog saveta Britanija, SAD, Francuska o jačanju podrške sirijskoj opoziciji Lozničanka proživela ratove u Libanu, Alžiru, SFRJ i Siriji Ban Ki-mun: UN treba da ostanu u Siriji i posle 19. avgusta Žestoki sukobi na ulicama Alepa i Damaska, najmanje 39 žrtava
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izabran vođa nove sirijske opozicije

Izvor: Kurir, 12.Nov.2012

DOHA - Sastanak predstavnika sirijskih opozicionih grupa u Dohi završen je danas izborom lidera široke koalicije svih pobunjeničkih frakcija koje žele da sruše režim predsednika Bašara el-Asada. Za predsednika Nacionalne koalicije Sirije izabran je šeik Ahmed Muaz el-Hatib...Njegov zamenik će...

Nastavak na Kurir...

Izabran vođa nove sirijske opozicije

Izvor: Press, 12.Nov.2012

Sastanak predstavnika sirijskih opozicionih grupa u Dohi završen je izborom lidera široke koalicije svih pobunjeničkih frakcija koje žele da sruše režim predsednika Bašara el-Asada...Za predsednika Nacionalne koalicije Sirije sinoć je izabran šeik Ahmed Muaz el-Hatib...Njegov zamenik će biti...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.