ISTORIJA LJUBAVI: PASTERNAK I NJEGOVA LARA

Izvor: TvojPortal.com, 22.Jan.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJA LJUBAVI: PASTERNAK I NJEGOVA LARA

Izvor: Tvoj portal  Zbog ljubavi prema Pasternaku prošla kroz sve krugove pakla. Vrlo privlačna žena, ta Olga Vsevoldovna. A šta sa suprugom Znaidom Nikolajevnom Nejhauzovom?Živeo je u dvema porodicama.Hapse je i prgone zbog veze sa Pasternakom ,koga inače i ne diraju.Pet godina logora opšteg režima zbog bliskosti s Pasternakom, „engelskim špijunom“, koji ostaje sve vreme na slobodi.Olga piše u ime Pasternaka pismo Hruščovu u kojemu se pisc odriče Nobelove nagrade i moli da ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << u Rusiji.Nova Olgina stardanja zbog „Doktora Živaga „. Memoari Olge Ivinski :“U zaroblejništvu vremena.Godine s Borisom Pasternakom“.
Imao je dve zakonite žene ,ali nijednoj od njih nije posvećivao takve zanosne stihove o ljubavi kao njoj, -onoj koja se nikad nije udala za njega.Onoj koja mu je poslužila kao prototip za Laru u romanu koji je i njemu i njoj doneo samo nevolje, „Doktoru Živagu“...

Zbog ljubavi prema Pasternaku prošla kroz sve krugove pakla
Zbog svojih odnosa s Borisom Pasternakom Olgi Ivinskoj je bilo suđeno da prođe kroz sve krugove pakla, ali ona se nikad nije odrekla svog voljenog .
Kada su se prvi put sreli,Boris Leonidovič je bio već poznat pesnik, a Olga Vsevoldovna –mlađi urednik u časopisu „Novi svet „ (Новый мир).On je imao 56, a ona 34 godineDo susreta je došlo 1946.Pesnik je svratio u redakciju,razgovarali su , on je obećao da će joj pokloniti svoje knjige i već sledećeg dana stigao joj je paket i u njemu pet tomova.
Od tada su se viđali skoro svakog dana.Prvi sastanci su bili sramežljivi, samo su prosto šetali po Moskvi.
Vrlo privlačna žena, ta Olga Vsevoldovna
Olga je bila vrlo privlčna žena: nevisoka , izrazito harmomnično građena, sa krupnim očima , zlatastom kosom i melodičnim glasom...I muškarci joj ,konačno, nisu uskraćivali svoju pažnju.Iz prvog braka je podizala kćerku Irinu , iz drugog sina Dmitrija.U vreme svog poznanstva s Pasternakom već je bila dvostruka udovica.
Obožavala je Pasternakove pesme , znala ih je napamet ,još kao učenica je prisutvovovala književnim večerima na kojima je nastupao pesnik...Ali nije odmah shvatila da je Boris Leonidovič privlači i kao muškarac.Na jednom od sastanaka upriličenog kod Puškinovog spomenika Pastrenak joj se obrati rečima:“Hoći da mi govorite „ti“ zato što je „vi“ već laž.“Te večeri on je pozvao telefonom i priznao:“Ja te volim,i od sada se u tome sastoji sav moj život.“
A šta sa suprugom Zinaidom Nikolajevnom Nejhauzovom?
Ali u tom momentu Pasternak je bio već deset godina oženjen Zinaidom Nikolajvenom Nejhauzovom, koju je preoteo do svog
prijatelja, muzičara Henriha Nejhauza .Brak , kako su oboje smatrali, bio je srećan,oni su se odlično slagali, rodio im se i sin Leonid...Ne želeći da razuruši porodicu ,Boris Leonidovič je u aprilu 1947. pokušao da raskine s Olgom , kako je objsanio, iz osećanja dužnosti...Ali već sledećeg dana joj se opet javio.
Živeo je u dvema porodicama
Počeo je praktično da živi u dvema porodicama.Kad je dolazio kod Olge,ona ga je obično sretala u plavoj svilenoj kućnoj haljini. koja je postala svojevsrni simbol njihove ljubavi.“Kad ti padaš u zagrljaj u halatu s kičicom od svile „..., kasnije je napisao pesnik u „Doktoru Živagu „.
Hapse je i progone zbog veze s Pasternakom, koga inače i ne diraju !
U jesen 1949. Olgu Ivinsku su uhapsili.Optužili su je zbog veze sa Pasternakom ,koji je, kako su je uveravali, engleski špijun.Intersantno da samog pesnika nisu dirali.Izgleda da su ga hteli držati „na oku „ ucenjujući ga pretnjama upućenim njegovoj voljenoj ženi...

Na saslušanjima Olga Vsevoldovna nije mogla ništa izjaviti o Pasternakovoj „antisovjrtskoj delatnosti „, nego je samo ponavljala:“Ja ga volim. „ U to vreme je bila u drugom stanju od Borisa leonidoviča.Mučili su je, jednom su je bez svesti odvezli u mrtvačnicu –kao bajagi greškom...Posle toga je pobacila.

Pet godina logora opšteg režima zbog bliskosti s Pasternakom, „engleskim špijunom“,koji ostaje sve vreme na slobodi. Zatim je izrečenas presuda-pet godina opšteg logora“zbog bliskosti s licima osumnjičinim za špijunažu „.U logoru Potme provela je tri i po godine.Jednom su je pozvali u kancelariju načelnika logora i dali joj da pročta psimo od Pasternaka na 12 stranica i knjigu njegovih pesama .Nisu joj dozvolili da ih ponese sa sobom.Svu noć do rasvita u kancelariji načelnika logora Olga je čitala Pasternakove stihove.
Godine 1953.Ivinska se vratila iz progonstva.Njeni j odnosi sa Pasternakom su se obnovili.Godine 1958. Pasternak je dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman „Doktor Živago „, koji su komunističke vlasti nazvale „antisovjetskim „.Na Pasternaka je počeo pogrom , isključili su ga iz Saveza pisca, zahetvali da bude proteran iz Sovjetskog Saveza ...

Olga piše pismo Hruščovu u ime Pasternaka u kome se odriče Nobelove nagrade i moli da ga ne progone iz Rusije
Jednom se javio voljenoj predloživši joj da zajedno izvrše smoubistvo pilulama za spavanje.Ali Olga je odbacila tu ideju.Ona je u ime Pasternaka napisala pismo Hruščovu u kojemu se Boris Leonidovič odrekao Nobelove nagrade i molio da ga ostave u Sovjteskom Savezu.Pasternak , umoran od hajke, pristao je da potpiše to pismo.

Paszternak je umro 1960.g. u dači u Peredelkinu.Nedugo pre smrti prestao je da se viđa s Olgom Vsvoldovnom, zabranio joj je da ga posećuje i nije je putšao u kuću pošto nije želeo svađu između nje i svoje supruge Zinaide Nikolajevne .Tako Ivinska nije mogla s njim ni da se oprosti, došla je samo na saharanu.
Nova Olgina stradanja zbog „Doktora Živaga „
Sudbina je priredila Olgi Ivinskoj još jedno iskušenje u vezi sa Pasternakom.On je zaveštao njoj i njenoj porodici deo svojih autorskih honorara od inostranih izdanja „Doktora Živaga ( pošto u Sovjteksom Savezu dugo nije objavljivan )„.Zbog tog zaveštanja su nju i njejnu kćerku Irinu Jemeljanovu u avgustu 1960. uhapsili i prognali u ženski logor za politilke zatvorenike na stanicu Nevelska pod Tajšetom, odakle su puštene tek u oktobru 1964. g.
Memoari Olge Ivinski:“ U zarobljeništvu vremena. Godine s Borisom Pastrenakom „
Olga Vsevoldovna Ivinska umrla je 1995. u 84. uspevši da samo nekoliko godina pre smerti objavi knjigu memoara „U zarobljeništvu vremena .Godine s Borisom Pastrenakom.“Za mnoge je ona ostala pesnikova muza, dražesna
tajna kojom „odgonta život istoznačni „ kao što je napisao pesnik u stihovima njoj posvećenim.
Branko Rakočević

Olga VsevoldovnaMemoari Olge IvinskiDoktor ŽivagoPASTERNAK I NJEGOVA LARA
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.