Hodorkovskom robija do 2017.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2010, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodorkovskom robija do 2017.

MOSKVA -

Bivši najbogatiji čovek Rusije i naftni tajkun Mihail Hodorkovski, koji od 2003. godine izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog prevare i utaje poreza, osuđen je danas na još pet i po godina zatvora.

Sud je ustanovio da su bivši čelnici naftne kompanije "Jukos" i finansijske organizacije "Menatep" Hodorkovski i Platon Lebedev krivi za prisvajanje nafte i pranje novca dobijenog od njene prodaje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osudio ih je na po ukupno 13,5 godina, javio je Itar-Tass.

U okviru nove presude uzima se u obzir prethodna osmogodišnja presuda iz 2005. godine i vreme koje su Hodorkovski i njegov bivši poslovni partner Lebedev proveli u zatvoru od hapšenja 2003. godine, te njihove zatvorske kazne ističu 2017. godine.

Zastupnici odbrane Hodorkovskog i Lebedeva najavili su da će se žaliti na presudu.

"Naravno da ćemo se žaliti na presudu u predviđenom roku", rekao je advokat Hodorkovskog Jurij Šmit, prenela je agencija Itar-Tass.

Žalba na presudu treba da bude uložena Moskovskom gradskom sudu u roku od 10 dana, navodi Itar-Tass.

Agencija RIA Novosti navodi reči Šmita da je "presuda nezakonita, neosnovana, bez osnova na realnim dokazima", kao i da je bilo "pritiska izvršne vlasti".

Advokat Hodorkovskog Vadim Kluvgant rekao je da Hodorkovski i Lebedev neće tražiti pomilovanje.

Pres sekretar ruskog premijera Dmitrij Peskov odbio je da komentariše presudu, prenela je agencija Interfaks.

"Neću komentarisati", rekao je on novinarima nakon što je presuda obnarodovana.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.