HAŠKI SVEDOCI U STRAHU OD HARADINAJA

Izvor: Kurir, 07.Dec.2010, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAŠKI SVEDOCI U STRAHU OD HARADINAJA

HAG - Tužilaštvo Tribunala u Hagu ima teškoća u ubeđivanju svedoka da daju iskaz protiv bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja na ponovljenom suđenju koje bi trebalo da počne u januaru ili februaru iduće godine.

To piše u danas objavljenom podnesku kojim se Tužilaštvo u Hagu usprotivilo zahtevu Haradinaja da bude privremeno oslobođen iz sudskog pritvora tokom predstojeće novogodišnje pauze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
"Od kada je naloženo ponovno suđenje, tužilaštvo je naišlo na teškoće u ubeđivanju svedoka, na Kosovu i van njega, da svedoče", naglašava se u dokumentu, uz ocenu da je položaj svedoka "izuzetno osetljiv".

"Privremeno oslobađanje Haradinaja samo bi, po tužiocima, pojačalo i do sada raširenu atmosferu uznemiravanja svedoka i moglo bi uticati na njih da se ne pojave pred Tribunalom", tvrdi optužba.

Integritet i verodostojnost ponovljenog suđenja bili bi, po tužiocima, ugroženi ukoliko bi se Haradinaj našao na slobodi, makar i na ograničeno vreme, a naročito u osetljivom trenutku uoči ili posle parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 12. decembar.

Haradinaj je krajem novembra zatražio od Tribunala da ga tokom predstojeće praznične pauze privremeno pusti iz pritvora u kojem čeka ponovno suđenje po optužnici za zločine na Kosovu 1998. Kao razlog za privremeno oslobađanje, Haradinaj navodi da mu je supruga trudna i da bi trebalo da se porodi sredinom januara. Pored toga, kako piše u zahtevu, on bi želeo da vidi svoje dvoje dece.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.