Gde je obećana milijarda evra za preporod Bora

Izvor: Politika, 08.Apr.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je obećana milijarda evra za preporod Bora

Iako je u predizbornoj kampanji najavljena gradnja solarne elektrane, autoput Bor–Beograd, nove fabrike u selima Zlot, Šarbanovac, Brestovac, Krivelj, za sada je izvesno da će malo toga biti ostvareno

Bor – U maju i junu prošle godine, u vreme kada su Bor uoči vanrednih lokalnih izbora posetili gotovo svi partijski lideri i svi ministri u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vladi Srbije, Boranima je za preporod obećana gotovo milijarda evra i mnoštvo investicija, ali je sada već izvesno da će u mandatima onih koji su obećavali malo šta biti učinjeno. Više je nego sigurno da od borske solarne elektrane, za čiju gradnju je obećano 250 miliona evra, još dugo neće biti ništa. I dalje će se čekati na izgradnju autoputa Bor–Beograd, preko Crnog vrha i Markovca, a nema graditelja ni na Crnom vrhu gde je pre 12 godina zastala gradnja velikog hotelskog kompleksa „Jelen-Hajat“. Nisu primećeni ni graditelji obećanih fabrika u selima Zlot, Šarbanovac, Brestovac, Krivelj...

Na sceni su, umesto graditelja, akteri vlasti, koji ovdašnju javnost zasipaju saopštenjima o neslozi. Srećom, ima i dobrih vesti koje stižu iz Borskog kombinata bakra. O tome kako se uvećava proizvodnja u Boru i Majdanpeku, i kako se zarade rudarima redovno isplaćuju, i kako se ulaže u obnovu rudarske mehanizacije i sanaciju višedecenijskog trovanja Bora i okoline, i, posebno, kako će u 2013. godini biti završena izgradnja nove topionice bakra. Za veću proizvodnju i neuporedivo čistiju okolinu.

Izvesno je da se ne može odustati od gradnje nove topionice bakra. Država Srbija garant je za kredit Kanadske razvojne banke od 135 miliona evra a u ovaj projekat već do sada mnogo je uloženo. Kada se uračunaju i ulaganja u rudarsku opremu i sanaciju ekoloških oštećenja u minulih sto godina (uz angažovanje i Svetske banke), Borski kombinat će dobiti, kao što je u predizbornoj kampanji i obećano, 450 miliona evra. I što je najvažnije, sve će se to odraziti na tri puta veću godišnju proizvodnju bakra (oko 70.000 tona) već u 2014. godini.

Upravo je na ovim projektima u vezi sa bakrom, životno i najvažnijim za Bor, i dobijen najveći broj izbornih glasova pre deset meseci. Projekte je „gurao” tada ministar i potpredsednik vlade Mlađan Dinkić a glavni operativac bio je direktor Borskog kombinata bakra Blagoje Spaskovski – obojica iz G17 plus. Nastupili su u sastavu nove stranke Ujedinjeni regioni Srbije, u koaliciji sa socijaldemokratama Rasima Ljajića, i osvojili najviše odborničkih mesta. A samo dve godine ranije, kada se o gradnji nove topionice još nije govorilo, G17 plus nije imao ni jednog odbornika u skupštini borske opštine.

Svi ostali projekti bili su za Borane tada manje važni. Mada je privlačno zvučalo kako će ruska kompanija „Gaspromnjeft“, kupac našeg NIS-a (kao većinskog vlasnika nedovršenog hotelskog kompleksa na Crnom vrhu), „navući“ još oko 50 miliona evra (pored već uloženih 60 miliona) da „Jelen-Hajat“ bude konačno završen.

Bilo bi dobro da su Rusi „zagrizli“, ali nisu. Ili, da ovog leta počne obnova hotela „Jezero“ na Borskom jezeru. Ili da, posle mnogih obećanja, bude završen veliki poslovno-zabavni centar „Kapija Bora“, na ulazu u grad. Ili da, posle 20 godina od izgradnje, počne da radi borski aerodrom, ili da ožive motel u Zlotu, kamp i motel „Metalurg” na Borskom jezeru. Nezvanično je u tim „mrtvim kapitalima“, građenim u vreme velikog uspona Borskog kombinata bakra, sada zarobljeno oko sto miliona evra.

Ali, sva ta obećanja su gotovo zaboravljena. Sve češća su trvenja partija vladajuće koalicije oko URS-a i Demokratske stranke. Spore se oko mnogo čega. Demokrate traže reviziju koalicionog dogovora zato što su „ursovci“, navodno, prodali autobusku stanicu u Boru svom „pajtašu“ privatniku. A bilo je dogovoreno da autobusku stanicu, koja nije radila pet godina, kupi opština parama iz budžeta i da se na tom prostoru formira novo javno preduzeće „Autobuska stanica i parking servis“, pod upravom kadrova iz Demokratske stranke. Ogorčeni zato što su izigrani, sada traže da im G 17 ustupi na upravljanje lokalnu televiziju i „još koješta“. Ili se povlače iz koalicije.

Tako sukobljeni, koalicioni partneri nisu ovih dana uspeli da održe ni sednicu Opštinskog veća. U javnosti se oglasio zaječarski gradonačelnik Boško Ničić čiji je Pokret „Živim za Krajinu“ u sastavu borskog URS-a. Treba, kaže on, pustiti demokrate neka odu, a u koaliciju iz opozicije dovesti „narodnjake“.

Stojan Todorović

objavljeno: 09.04.2011
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Hoće li stići pare u Bor?

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 16:50

Bor -- Prošle godine, uoči vanrednih lokalnih izbora u Boru svi partijski lideri i ministri, obećali su pomoć i mnoštvo investicija koje se još uvek nisu realizovale...Na sceni su, umesto graditelja, akteri vlasti, koji ovdašnju javnost zasipaju saopštenjima o neslozi..Više je nego sigurno da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.