Fond za zaštitu investitora-uskoro

Izvor: B92, 11.Dec.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond za zaštitu investitora-uskoro

Beograd -- Fond za zaštitu investitora počeće da funkcioniše od nove godine, najavio je predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović.

Ćirović je u debati o iskustvima i problemima u primeni Zakona o tržištu kapitala, naveo da Komisija nema mogućnost da dodatno produži rok za početak funkcionisanja Fonda.

Po Ćiroviću, Komisija je iskoristila svoje diskreciono pravo i u dva navrata prolongirala rokove za početak funkcionisanja Fonda i na taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način izašla susret njegovim članovima.

Rok više ne može da bude produžen, istakao je Chirović, iako po njemu, Komisija ima razumevanje za inicijativu koju je podnelo 27 brokerskih kuća, a kojom se traže izmene Zakona o tržištu kapitala.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti je podsetio da je to telo podržalo inicijativu za izmenu zakona, ali da su predložene Izmene i dopune Zakona povučene iz skupštinske procedure.

Suština tih izmena bila je da se za godinu dana odloži primena šeme zaštite investitora, podsetio je Ćirović.

Prema Ćiroviću, Zakon o tržištu kapitala ima uglavnom pozitivne efekte i predstavlja suštinski korak napred ka boljoj zaštiti investitora i smanjenju rizika na tržištu, ali ima određene nedostatke koji se, pre svega, odnose na Fond.

Ćirović je pozivajući se na informacije iz Ministarstva finansija naveo da se zakon neće menjati do proleća 2013, pa je ukazao da Agenciji za osiguranje depozita, kao osnivaču Fonda, mora biti omogućeno da nađe rešenje ukoliko Fond ne bude adekvatno popunjen
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.