Dobrodošli u budućnost: Najspektakularniji aerodromi na svetu

Izvor: Svet, 22.Jan.2015, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrodošli u budućnost: Najspektakularniji aerodromi na svetu

Safdie Architects



Aerodrom Čangi, Singapur (otvaranje 2018)
Aerodrom koji više podseća na zemlju Oz, vizija je arhitekte Mošea Safdija, koji je rekao da je projekat “prototip nove vrste urbanih prostora”.
Zdanje koje će vrata otvoriti 2018. godine imaće nekoliko celina među kojima su “Šumska dolina”, “Dijamantske bašte” i centralni deo pod nazivom “Kišni vrtlog” u kom dominira vodopad visok 40 metara, koji pada sa vrha staklene >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << kupole.
Kupola prekriva prostor od 12.500 kvadratnih metara u čijoj se pravoj džungli kriju luksuzne radnje, park i drugi objekti.
Foster and Partners/Fernando Romero Enterprise



Međunarodni aerodrom Meksiko Siti, Meksiko (otvaranje 2018)
Britanski arhitektonski studio “Foster i partneri” i meksički “Fernando Romero enterprajz” najavili su otvaranje jednog od najvećih aerodroma na svetu za 2018. godinu.
Glavni terminal imaće površinu od neverovatni 555.000 kvadratnih metara, a biće prekriven posebnim materijalom. Predviđeno je da nova aerodromska zgrada bude “zelena” – prikupljaće kišnicu, sunčevu energiju i koristiće vetar za prirodnu ventilaciju.
Novi aerodrom se gradi kako bi odgovorio na sve veću frekventnost putnika u Meksiko Sitiju, a predstavlja i uvertiru u planove “Fostera” da izgradi prvi privatni kosmodrom na svetu.
Robert Polidori/SOM



Čatrapati Šivaji međunarodni aerodrom u Mumbaju, Indija (otvoren 2014)
Dizajniran da podseća na paunov rep i tradicionalne indijske paviljone, karakteristični betonski “baldahin” osvežio je zdanje u Mumbaju u februaru 2014. godine.
Vizija je američke kompanije “SOM”, koja je navela da “terminal slavi novi, globalni, visokotehnološki identitet grada, ali i poštuje njegovu okolinu, istoriju i kulturu”.
Archivio Fuksas



Bao’an međunarodni aerodrom u Šenženu, Kina (otvoren 2013)
Treminal prekriven krovom koji podseća na košnicu u vrtoglavoj dužini od čak kilometar i po, izrađen je po uzoru na morske raže, kažu u “Studiju Fuksas”.
“U pitanju je riba koja diše, menja svoj oblik, prolazi kroz razne varijacije, pretvara se u pticu i slavi emociju i fantaziju leta”, navode u toj firmi.
ADPI



Čongkjuing Điangbei međunarodni aerodrom, Kina (otvaranje 2015)
Arhitekte iz kuće ADPI su se uklopile u trend “pošumljavanja” unutrašnjosti aerodroma prilikom planiranja novog terminala za ovaj aerodrom. Dva krila aerodroma predstavljaju dve reke koje protiču korz grad.
Aerodrom će moći da opsluži 55 miliona putnika godišnje, što ga svrstasva u svetskih top 15.
Grimshaw



Pulkovo međunarodni aerodrom, Rusija (otvoren 2014)
Dizajn novog terminala u Sankt Peterburgu uslovljen je ekstremnim klimatskim uslovima, ali i tradicijom.
Kuća “Grimšo arhiteksts” je na izazove odgovorila fantastičnim izgledom plafona koji “podseća na tornjeve lokalnih crkava, ali i na reke, ostrva i mostove iz okoline”.
Iznad takvog rešenja krije se poseban krov sposoban da izdrži velike snežne nanose.
Druga faza gradnje biće završena ove gdoine, a aerodrom će imati kapacitet od 17 miliona putnika godišnje.
Grimshaw



Novi aerodrom u Istanbulu, Turska (otvaranje 2019)
Kompanija “Grimšo” zadužena je i za novi aerodrom u Istanbulu sa šest pista i početnim kapacitetom od 90 miliona putnika godišnje i planom da on na kraju izgradnje iznosi čak 150 miliona putnika godišnje.
“Ovo će biti najveći aerodromski terminal pod jednim krovom na svetu. Inspirisale su nas lokalne boje i šare, kvalitet svetla i način na koji probija u zgrade u gradu, kao i tradicionalna arhitektura najvećih džamija”, kaže Tomas Stok, direktor firme Heptik, koja sarađuje sa “Grimšo arhitekts”.
Shigeru Ban



Aerodrom Šizuoka, planina Fuđi, Japan
Aerodrom u podnožju čuvene planine inspirisan je plantažama čaja.
Za spektakularan dizajn zadužen je nagrađivani arhitekta Šigeru Ban, koji se odlučio da mu glavni materijal bude laminirano drvo, koje, isprepletano prekriva terminal i igra se sa prirodnim osvetljenjem.
Izvor: B92
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.