Do kraja godine nove besplatne akcije

Izvor: RTS, 23.Okt.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine nove besplatne akcije

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković rekao da će građanima do kraja godine biti podeljene besplatne akcije Akconarskog fonda i aerodroma "Nikola Tesla". Agencija priprema proceduru oko podele akcija, a konačnu odluku o njihovoj podeli doneće Vlada.

Besplatne akcije Akconarskog fonda i beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biće podeljene građanima Srbije do kraja godine, rekao je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

"Pripreme za podelu tih akcija su u toku i 4,8 miliona građana, koji nisu ostvarili pravo na akcije kroz privatizaciju, imaće mogućnost da dobiju akcije Akcionarskog fonda i aerodroma, kao što su dobili akcije i Naftne industrije Srbije", rekao je Cvetković.

Cvetković je istakao da proceduru oko podele akcija priprema Agencija za privatizaciju, a Vlada Srbije će doneti konačnu odluku o tome, kada će se znati koliko će akcija svako dobiti, odnosno kolika će biti njihova vrednost.

U pripremi je i podela akcija Telekoma, a struktura i broj akcija koje će biti podeljene građanima znaće se do kraja godine, naveo je Cvetković i dodao je da će se sama podela obaviti naredne godine.

Cvetković je rekao da će procedura podele besplatnih akcija biti identična kao i u slučaju akcija NIS-a.

Izmenjeni Zakon o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, obezbeđuje da građani, pored akcija NIS-a, dobiju besplatne akcije Telekoma, EPS i aerodroma "Nikola Tesla", kao i objedinjenu akciju Akcionarskog fonda koji je nastao spajanjem portfelja Akcijskog fonda i Privatizacionog registra.

U Akcionarski fond biće prebačeno i 15 odsto akcija javnih komunalnih preduzeća kada počne njihova privatizacija.

Direktor Agencije za privatizaciju rekao je da je na oglas za izbor privremenih zastupnika kapitala u privatizovanim firmama gde je raskinut kupoprodajni ugovor stiglo 1.260 prijava.

Prema njegovim rečima, konkurs je zatvoren, da se sada prijave pregledaju, kao i da će se do kraja godine formirati baza stručnih ljudi koji će se angažovati po potrebi, kada se desi raskid ugovora o privatizaciji.

Privremeni zastupnik kapitala imenovaće se u preduzeću nakon raskida ugovora o privatizaciji i njegov zadatak je da upravlja kapitalom firme, do momenta nove prodaje, raspisivanja tendera ili aukcije ili prodaje na tržištu kapitala.

Od početka privatizacije raskinuti su ugovori za oko petinu, od oko 2.500 prodatih firmi, pa je zbog toga iskazana potreba za zastupnicima kapitala.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.