Debata o Avala filmu u SKC-u

Izvor: B92, 09.Sep.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata o Avala filmu u SKC-u

Nova verzija dokumentarca "Avala film: rešenje ili propadanje", reditelja Srđana Kneževića biće povod za razgovor o filmskom nasleđu u Srbiji, koji će biti održan 13. septembra u okviru programa Filmforum Studentskog kulturnog centra

"Avala film" je najstarija producentska filmska kuća u Srbiji, sa više od 200 snimljenih bioskopskih ostvarenja, ali je danas u stečaju.

Nekadašnji gigant odavno više ne proizvodi filmove već iznajmljuje veliki poslovni prostor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 30 hektara u Košutnjaku, gde se povremeno snimaju i strane koprodukcije.

Knežević podseća da je proteklih godina bilo nekoliko usamljenih, neuspešnih pokušaja da se "Avala film" izvuče iz nezavidne situacije, ali da "vlasti nisu imale razumevanja za realizaciju tih pokušaja pa je izvesno da će na kraju ovaj kompleks biti prodat agentima za nekretnine".

Dokumentarac "Avala film: rešenje ili propadanje" na osnovu dokumenata i izjava sagovornika otkriva manipulacije koje su pratile privatizaciju Filmskog grada i pokušaj da se na mala vrata i u bescenje proda njegova imovina, koju uz 20.000 kvadrata poslovnog prostora čini i 30 hektara šume.

U filmu o tome govore sadašnji direktor "Avala filma" Ranko Petrić, reditelj Branko Baletić koji je ovu kuću vodio do 90-ih godina, nekadašnji ministar za kulturu Branislav Lečić, reditelji Goran Marković, Slobodan Šijan, Želimir Žilnik, scenarista Gordan Mihić.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Debata o Avala filmu u SKC-u

Izvor: Filmske.com, 10.Sep.2011, 15:46

Nova verzija dokumentarca "Avala film: rešenje ili propadanje", reditelja Srđana Kneževića biće povod za razgovor o filmskom nasleđu u Srbiji, koji će biti održan 13. septembra u okviru programa Filmforum Studentskog kulturnog centra.."Avala film" je najstarija producentska filmska kuća u Srbiji,...

Nastavak na Filmske.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.