Cene kao kost u grlu

Izvor: RTS, 17.Jun.2012, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene kao kost u grlu

Sa skoro svakom isporukom svinjskog i junećeg mesa prodavci dobijaju i nove cenovnike. Smanjen stočni fond i jačanje evra, glavni razlozi najnovijih poskupljenja mesa i prerađevina, kažu proizvođači.

Prodavci mesa tvrde da sa gotovo svakom drugom isporukom svinjskog i junećeg mesa dobijaju i nove cenovnike. Smanjen stočni fond i jačanje evra, glavni su razlozi najnovijih poskupljenja mesa i prerađevina. Kupaca je sve manje, a kilogram junećih šnicli, na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << košta 840 dinara.

Zbog malih zarada siromašni postaju vegetarijanci. Prosečna godišnja potrošnja mesa po stanovniku ne prelazi 60 kilograma, a to je polovina evropskog proseka.

Rajko Latinović iz "Imesa" kaže da se cene mesa podešavaju prema kretanju cena stoke.

"Tovljenici su po kilogramu žive mere u poslednja dva meseca poskupeli sa 160 na 190 dinara. Kada je u pitanju juneće meso cena žive mere junadi se održava na protivvrednosti 2,1 evra po kilogramu", navodi Latinović.

Veći proizvođači mesa upozoravaju da zbog rasta evra poskupljuje stočna hrana. Pre tri meseca kilogram koncentrata za proizvodnju svinjskog mesa koštao je 26 dinara sada je njegova cena više od 32 dinara za kilogram.

Milosav Grbić sa farme "Vizelj" tvrdi da je osnovni razlog poskupljenja rast cene kukuruza sa 18 na 20,5 dinara, oko sedam odsto, kao i soje, koja je poskupela sa 38 na 50 dinara po kilogramu.

Pre četiri godine, zemljoradnici su gajili 500 hiljada priplodnih svinja, dok ih je prošle godine bilo 15 hiljada manje.

Manje je i junadi pa je prema zvaničnim podacima Privredne komore Srbije u klanicama prošle godine proizvedeno 82 hiljade tona junetine, što je za dvadesetak odsto manje nego pre tri godine.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.