Aviokompleks avijacije dalekog dometa: novi nevidljivi bombarder

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2011, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aviokompleks avijacije dalekog dometa: novi nevidljivi bombarder

23.12.2011. -

Do 2025. godine Vojno-vazdušne snage Rusije treba da dobiju u naoružanje Perspektivni aviokompleks avijacije dalekog dometa – PAK DA. Planirano je da se novi strateški bombarder napravi uz primenu tehnologije neprimetnosti.

Radi se o izradi aviona nove generacije, koji primenjuje sve vrste oružja, koje danas postoje i one koje će stići u naoružanje Avijacije dalekog dometa sutra. Vreme pristizanja PAK DA u VVS definiše se završavanjem resursa giganata >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koji se danas koriste Tu-160 i Tu-95. Supersonični Tu-160 je pravljen kao sredstvo za nanošenje udaraca nuklearnim i običnim oružjem po važnim objektima u udaljenim rejonima i u dubokoj zaleđini kontinentalnih područja vojnih dejstava. Predzvučni Tu-95 se koristi već više od pola veka. Neki stručnjaci smatraju da PAK DA treba da predstavlja nešto između Tu-160 i Tu-95. Međutim, teško da je to moguće, ističe glavni urednik časopisa „Narodna odbrana" Igor Korotčenko:

Tu-95 i Tu-160 su bombarderi različitih tipova. Prvi je pravljen još u Staljinovo vreme. Osnovna kompoziciona i tehnička rešenja za ovaj avion su bila usvojena upravo tada. Kasnije je mašina pretrpela plansku modernizaciju, dobila je novu opremu i umesto nuklearnih bombi slobodnog pada u naoružanju Tu-95 su se primenjivale strateške krilate aviacione rakete velikog radijuse dejstva s nuklearnim bojnim glavama. A Tu-160 je reaktivni supersonični bombarder s promenljivom geometrijom krila, dakle, to je mašina potpuno druge kategorije. Zato neće biti nikakvog hibrida između Tu-95 i Tu-160, jer su to avioni različitih generacija.

Što se tiče perspektivnog aviokompleksa, to će biti polifunkcionalni avion. On će moći da obavi zadatke na primeni nuklearnog oružja, a takođe će zahvaljujući svojoj funkcionalnosti učestvovati u konfliktima uz korišćenje običnog naoružanja. Ovakva univerzalnost je danas obavezan uslov za savremene strateške bombardere.

Nova mašina će očigledno u znatnoj meri ponoviti dostignuća koja su realizovana u Tu-160. Ujedno, širu primenu će naći moderne tehnologije, uključujući i „stelt"-tehnologiju. Očigledno, biće uzeto u obzir iskustvo, koje će Rusija steći u toku projektovanja i serijske proizvodnje lovaca 5. generacije, naročito u oblasti radioelektronskih sistema, radiolokacione opreme na avionu, kompozicije i intelekta pilotske kabine.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.