Alan Wake prvi utisci

Izvor: GameInfusion.net, 17.Feb.2012, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alan Wake prvi utisci

 
Alan Wake je za većinu igrača sa ovih prostora nova vest. Iako se pojavio pre skoro dve godina kao ekskluziva za Xbox 360, na našim prostorima mali broj gejmera je imao priliku da ga proba.
 
Premda igra ne spada u survival horor žanr, njegovi elementi se, na momente, ne mogu poreći. U pitanju je, prevashodno, avantura i psiho triler, koji će Alana Wake-a, bujicom paranormalnih pojava, staviti na ivicu zdravog razuma do te mere da on sam sebi ne bi poverovao >> Pročitaj celu vest na sajtu GameInfusion.net << u to što proživljava.
 
Alan je poznati i slavan pisac: prepoznaju ga na ulici, menadžeri se grabe za njegovu glavu i svi su puni očekivanja. Pod ovakvim pritiskom "američkog sna", doživljava kreativnu blokadu zbog koje godinama unazad nije uspeo da napiše ni jednu jedinu stranicu. Kao i svaki pisac u stvaralačkoj krizi, odlučuje, na nagovor žene, da se povuče u izolovani i šumovit kraj, u gradić Bright Falls.
 
Velika greška.
 


Njegova supruga misteriozno nestaje, Alan se budi u slupanim kolima, nemajući pojma šta mu se dogodilo. Ubrzo shvata da počinje da proživljava svoje poslednje, još neobjavljeno, književno delo, a šlag na tortu je što se ni ne seća da ga je napisao.
 
Zbunjen i iznenađen, ne može nikome da veruje jer je svestan kako njegova priča zvuči.
 
Igra je koncipirana po epizodama, nalik na TV seriju.
 
Zato ne čudi što će se igrač osetiti kao da je u epizodi Zone sumraka, sa modernom produkcijom...
 
Ovaj sistem stvara autentičniji osećaj igranja. Alan Wake je imerzivniji od mnogih naslova u poslednje vreme, sa sve "previously on Alan Wake" uvodom, koji smo do sada mogli da vidimo, u promašenom pokušaju da se popularni Lost izmuze kroz gejming industriju u vidu Lost: Via Domus.
 
Najveći deo avanture ćete provesti u šumama i sličnim nepreglednim i pomalo maglovitim predelima, naravno, za vreme mraka. Tu će vas napadati utvare, pobesnele hičkokovske ptice, kola i drugi glomazni predmeti koji će leteti na vas. Noćne sekvence povremeno se prekidaju dnevnim momentima, kada ste relativno bezbedni.
 


Najjači saveznik će vam biti svetlost i čvrsto stegnuta baterijska lampa.  Pored nje tu su i izvori jačeg svetla poput flešbengova, signalnih raketa i baklji. Neprijatelji mogu biti upucani jedino ako su prethodno izloženi svetlosti. Kao i municiju, lampu ćete morati racionalno da koristite jer se baterija troši. Ulično osvetljenje vam pruža kratki predah gde ćete obnoviti zdravlje i biti bezbedni, makar dok taj osećaj ne bude uništen eksplodiranjem sijalice.
 
Važan aspekt igraju i raštrkane stranice, Alanove, već pomenute knjige, koje se ne seća da je napisao. Njih ćete pronalaziti bez hronološkog reda i davaće vam blag nagoveštaj šta se događa, ko je kakva osoba itd.
 
Imajući u vidu da je ovo pre svega avantura, akcija i sistem borbe su urađeni odlično.
 
Taktično razmišljanje je neophodno ne biste li stigli do sledećeg checkpointa. Pošto su municija i svetlosni izvori ograničeni, a bežanje najčešće nije opcija jer su protivnici brzi i vrlo precizno mogu da bacaju srpove i sekire, borba sa njima može predstavljati ozbiljan izazov. Iako igra bogato nagrađuje istraživanje delova koji vam nisu usput, dva puta ćete razmisliti pre nego što uđete u napuštenu kolibu ili oronulu pećinu.
 
Na startu vam kamera može stvarati poteškoće, makar dok se malo ne adaptirate na pogled preko levog ramena. To naročito može predstavljati problem kada vam neprijatelj dolazi sa boka. Nećete ga primetiti dok vas crvenilo na ekranu ne uputi na pravac napada.
Alan Wake je linearna i prilično repetitivna igra. Misije su da stignete do nekog objekta kroz mračne predele koji vrve od utvara. Zagonetki gotovo i da nema, osim ako upaliti generator za struju pre uključivanja svetla, nije postalo izuzetno teško prokljuviti. Srećom, priča je za fanove mistery/triler žanra i više nego dovoljno dobra.
 
Alan Wake je izdanak prilično neiskorišćenog žanra u gejming industriji. Ako volite misteriju i WTF momente, a pritom vam ne smeta da se na momente malo štrecnete, uživajte u ovoj igri.
 
Miloš MLADENOVIĆ
 

Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na GameInfusion.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GameInfusion.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GameInfusion.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.