Izvor: B92, 03.Avg.2023, 19:07

Retro je u modi: Nokia je predstavila još dva modernizovana telefona iz prošlosti

Novi Nokia telefoni su idealni za ljubitelje retro dizajna i one koji žele da se podsete na neka jednostavnija vremena

Pomerite vreme unazad na, recimo, 1996. godinu. U bioskopima se daje prva Nemoguća misija, a Spice Girls imaju svoj hit broj 1 koji puštaju sve radio stanice – Wannabe. Tu je i dial-up internet, a ako ste jedan od srećnika koji poseduje mobilni telefon, to je sigurno Nokia (nećemo sada o Motoroli ni o Siemensu).

Nokiu pominjemo jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je brend upravo lansirao dva nova modela koja izgledaju kao da su išetali iz 90-ih – Nokia 150 i 130. Idealni telefoni za ljubitelje retro dizajna i one koji žele da se podsete na neka jednostavnija vremena.

Ovi uređaji deluju jako skromno u eri izuzetno skupih vodećih sklopivih pametnih telefona, a ako su vam ovi modeli poznati, u pravu ste jer su oba već imala svoje istoimene prethodnike na tržištu.

Nokia 150

Nokia 150 prvi put je najavljena 2016. godine, a dobila je još jedno poboljšanje 2020. Sada se vratila za 2023. godinu, sa skladnijim izgledom i oskudnim novim funkcijama, piše Tech Radar.

Nokia je oprezna kada je u pitanju procesor, ali baterija od 1450mAh bi trebalo da traje nekoliko dana – i, da, uklonjiva je. Ako žudite za danima vađenja nove crne baterije nalik mini-disku iz plastičnog slota, skidanjem poleđine, poravnavanjem i ponovnim stiskanjem maske i pokretanjem tasterom? Sada to možete.

U Nokiji 150 dobijate i veoma osnovnu poleđinsku kameru od 0.3 MP (za kontekst, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max imaju glavnu kameru od 48 MP) i nema prednje kamere. Radi na operativnom sistemu koji se zove S30+, a ne na Androidu, ali glavna funkcija je 3.5 mm priključak za slušalice, retko viđen na pametnim telefonima ovih dana, s izuzetkom Sonyjevog najnovijeg Xperia V i starijeg Xperia 1 IV modela.

Oba modela se pune i preko sada već arhaičnog mikro USB priključka. Tu su i MP3 player, diktafon (za oba je potrebna microSD kartica), FM radio prijemnik (žičani i bežični dvostruki način rada), ugrađeni mikrofon i zvučnik, plus IP52 sertifikat – što znači da će prašina teško ući, ali voda može.

Nokia 130

Nokia 130 se ne razlikuje mnogo u pogledu specifikacija, osim dve glavne stvari: prvo, uopšte nema kameru i drugo, tamo gde možete da očekujete izrez za kameru na poleđini telefona, umesto toga se nalazi prilično velika okrugla rešetka zvučnika.

Nokia ga navodi samo kao "veliki zvučnik" i obećava "glasan zvuk" iz njega. Zaboravite Galaxy Z Fold 5 ekran, ovdje je skromni 2.4-inčni QVGA ekran sa rezolucijom od 240 x 320 piksela.

Na američkom tržištu cena ovih telefona je svega oko 50 dolara, dok se na evropskom očekuje slična – oko 50 evra. Ali cijene još nisu zvanično potvrđene, pa ih uzmite s rezervom. Više o novoj Nokiji 150 možete saznati ovde, a o Nokiji 130 ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nokia

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.